8 POTRAVÍN, KTORÉ POMÁHAJÚ NASTAVIŤ ROVNOVÁHU ŽENSKÝCH HOMÓNOV
Hormóny sú látky, ktoré riadia vaše zdravie a pohodu. Pokiaľ sú v rovnováhe a hladko plnia svoje úlohy, zvyčajne sa s nimi vôbec nezaoberáte. Priťahujú vašu pozornosť, až keď medzi nimi vznikne dominancia alebo nedostatok.

Ženy pociťujú hormonálnu nerovnováhu rôznymi spôsobmi. Najbežnejšie príznaky sú:

- nepravidelný menštruačný cyklus a bolestivá menštruácia,

- vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov

- pupienky a akné, aj keď už dávno nie ste v puberte,

- návaly tepla a prírastok hmotnosti v oblasti brucha po 40. roku života,

- problémy s koncentráciou a nedostatkom energie,

- únava a problémy so spánkom,

- neustála túžba po jedle alebo

- výkyvy nálad.

 


Príznakov, že ženské hormóny sa ocitli mimo balancu, je samozrejme oveľa viac, no práve vyššie spomínané nám najčastejšie pripomínajú, že sa v tele niečo deje.


ESTROGÉN A PROGESTERÓN, NAJDÔLEŽITEJŠIE ŽENSKÉ HORMÓNY

Keď hovoríme o hormonálnej (ne)rovnováhe u žien, väčšinou máme na mysli estrogén a progesterón. Oba úzko súvisia s menštruačným cyklom, preto ich často spomíname ako najdôležitejšie ženské hormóny.


Ich úlohy v tele sú mimoriadne dôležité, pretože okrem účasti na menštruačnom cykle sa starajú aj o celý rad ďalších procesov. Pozrime sa, ako fungujú.



Estrogén je hormón, ktorý podporuje vývoj a formuje ženské telo. Okrem toho sa stará o:

- zdravé a silné kosti,

- reguláciu cholesterolu,

- aktiváciu a bdelosť,

- lepšiu koncentráciu,

- pravidelné menštruačné cykly,

- dobré libido a

- energiu.


Jeho opakom je progesterón, hormón, ktorému pripisujeme antidepresívne vlastnosti a často je nazývaný hormónom dlhovekosti.

V tele zabezpečuje nasledovné procesy:

● regulácia cukru v krvi

● správna funkcia štítnej žľazy

● spotreba tuku na energiu (podporuje chudnutie, čítate správne chudnutie!),

● znižuje zápaly a opuchy.

Je veľmi dôležité, aby estrogén a progesterón boli v rovnováhe, aby ste boli zdravé a cítili sa dobre.


PRÍČINY HORMONÁLNEJ NEROVNOVÁHY

Existuje mnoho príčin, ktoré môžu spôsobiť nesúlad alebo dominanciu jedného z hormónov.

Nerovnováha môže byť súčasťou rôznych životných štádií ženy, ale môže byť spôsobená aj environmentálnymi faktormi a zlými návykmi.


Obdobia života sprevádzané hormonálnou nerovnováhou


● Menštruačný cyklus

● Polycystické vaječníky (PCOS)

● Ukončenie užívania antikoncepčných tabletiek

● Menopauza

● Obdobie po pôrode


Environmentálne faktory a zlé návyky


● Xenoestrogény

Xenoestrogény sú umelé chemikálie, ktoré možno nájsť vo vode, potravinách, kozmetike, čistiacich prostriedkoch a v životnom prostredí. Majú podobnú chemickú štruktúru ako estrogén, takže v tele fungujú rovnako. Pretože telo produkuje estrogén samo, xenoestrogény predstavujú ďalšie množstvá estrogénu, čo vedie k estrogénovej dominancii.


● Stres

Stres zvyšuje hladinu kortizolu, ktorý blokuje progesterónové receptory. Čím ste vystresovanejší a máte viac kortizolu, tým menej progesterónu máte (a teda estrogénu je nadbytok).


● Nadmerné cvičenie

My ženy túžime po krásnom a pevnom tele. V tejto túžbe po dokonalosti sa príliš často dostávame do extrémov a v rozvrhu si tak naordinujeme oveľa viac pohybu, ako je potrebné a zdravé. Nadmerné cvičenie výrazne zvyšuje kortizol, čím opäť znižuje progesterón.



● Nezdravé návyky

Nezdravá strava a pitie, fajčenie a alkohol sú nezdravé návyky, ktoré odčerpávajú progesterón z tela. To opäť vytvára priestor pre viac estrogénu, ktorý v nadmernom množstve spôsobuje zmätok a problémy.


● Príliš málo spánku

Kvalitný spánok je mimoriadne dôležitý a môže ovplyvniť aj hormonálnu (ne)rovnováhu. Pri nedostatku spánku, podobne ako pri strese, stúpa stresový hormón kortizol, čím sa míňa miesto pre progesterón.



Teraz, keď poznáte príčiny a príznaky hormonálnej nerovnováhy, je čas začať hovoriť o riešeniach.



Prvou voľbou určite nie je hormonálna terapia, pretože vám môže priniesť skôr nepríjemné vedľajšie účinky ako dlhodobé výsledky.

Našťastie k odstráneniu hormonálnej nerovnováhy môžete pristúpiť úplne prirodzenou cestou, zdravým životným štýlom, kde je vyvážená zdravá strava na prvom mieste.


8 POTRAVÍN, KTORÉ POMÁHAJÚ UDRŽAŤ ROVNOVÁHU ŽENSKÝCH HOMÓNOV


● Ľanové semienka

Ľanové semienka sú bohatým zdrojom lignanov. Lignany sú typom fytoestrogénu, ktorý možno nájsť v rastlinách. Lignany obsahujú estrogénové aj antiestrogénne zložky, ktoré pomáhajú regulovať hormóny a chránia pred chorobami spôsobenými hormonálnou nerovnováhou.



● Potraviny bohaté na vitamíny B

Vitamíny skupiny B podporujú zdravie a funkciu pečene a pomáhajú im odstraňovať prebytočný estrogén z tela.

Konzumácia potravín bohatých na vitamíny B, najmä vitamín B6, môže pomôcť znížiť koncentráciu príliš veľkého množstva estrogénu a zároveň podporiť produkciu progesterónu.

Dobrými prírodnými zdrojmi vitamínu B6 sú banány, špenát, sušené marhule a slivky a slnečnicové semienka, zatiaľ čo medzi potraviny bohaté na vitamíny B patria zemiaky, orechy, fazuľa, losos, vajcia a ovsené vločky.


Avokádo

Avokádo prišlo do výslnia len pred pár rokmi, no dnes sa zdá, že neexistuje domácnosť, kde by sa z neho aspoň občas nepripravilo nejaké jedlo. Okrem širokej škály možností prípravy je oprávnene obľúbené aj pre svoje bohaté nutričné hodnoty.

Obsahuje veľa zdravých tukov a tiež vitamíny E, K a C. Posledné menované pomáhajú udržiavať normálnu hladinu estrogénu. Okrem toho obsahuje látku zvanú beta-sitosterol, ktorá pomáha regulovať hormóny a znižovať zápaly v tele. 

Ako ho najradšej pripravujete vy?


Ryby

Ryby sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie okrem zmiernenia zápalov v tele pomáhajú aj pri regulácii hormónov a regulácii menštruačného cyklu. Lososa, sardinky či iné ryby bohaté na tuk vám odporúčam zaradiť do jedálneho lístka častejšie.


● Brokolica a jej podobné

Na podporu zdravia a funkcie pečene sa odporúča konzumovať všetky potraviny, ktoré sú súčasťou krížovej skupiny potravín a to z dôvodu ich schopnosti regulovať hormóny. Patria sem brokolica, kel, karfiol, ružičkový kel a kaleráb.

Ale čo sa týka ich pozitívnych vlastností, jednoznačne vedie brokolica. Pozrime sa prečo.

Okrem toho, že brokolica obsahuje sulforafan, ktorý výrazne podporuje fungovanie a detoxikáciu pečene, je bohatá aj na draslík, vápnik a horčík, čo prispieva k lepšej pohode v dňoch pred menštruáciou.


● Potraviny bohaté na vlákninu

Potraviny bohaté na vlákninu spomínam najmä preto, že pomáhajú pri vyprázdňovaní, čím odstraňujú prebytočné hormóny na čele s estrogénom.

Na vlákninu sú bohaté ovsené vločky, mandle, celozrnné pečivo, lieskové orechy, strukoviny a ovocie (jablká, slivky, banány).


● Fermentované potraviny

Ak sa chcete postarať o rovnováhu hormónov, musíte sa postarať aj o rovnováhu dobrých a zlých baktérií v črevách. Tie hrajú veľmi dôležitú úlohu pri regulácii hormónov. V čreve okrem iného prebieha aj metabolizmus estrogénov.

Pozri...

Keď estrogén urobí svoju prácu, dostane sa do pečene, ktorá ho následne pošle do čriev, odkiaľ môže byť z tela vylúčený.

Ak je však vaša črevná mikroflóra nevyvážená, môže dôjsť k reaktivácii estrogénu. To znamená, že estrogén, ktorý by sa mal vylúčiť, sa opäť dostáva do krvného obehu. V krvnom obehu je teda nielen estrogén, ktorý by tam bol prirodzeným spôsobom, ale je tam aj estrogén, ktorý mal byť už mimo tela. Zrazu je tohto ženského hormónu vo vašom tele priveľa.

Preto je veľmi dôležité starať sa o zdravie svojich čriev a zaraďovať fermentované potraviny ako:

- miso,

- kimchi,

- kyslá kapusta a kyslá repa,

- kombucha a

- kefír alebo jogurty.


● Granátové jablko

Granátové jablko je bohaté na antioxidanty a látky, ktoré sa v tele správajú veľmi podobne ako ženský prirodzený estrogén. Aj preto je obľúbenou potravinou, čo sa týka regulácie hormonálnej nerovnováhy, okrem iného je vraj účinné pri zmierňovaní výkyvov nálad pred menštruáciou. Má aj protizápalové vlastnosti.


PRI SNAHE O DOSIAHNUTIE HORMONÁLNEJ ROVNOVÁHY SÚ ÚČINNÉ AJ RASTLINY

Som si istá, že vyššie uvedený zoznam potravín vám pomôže, no zároveň chápem, že nie je možné ich zaraďovať do jedálnička neustále (hlavne ak existuje možnosť, že vám niektoré nechutia).

Viete, že pri hormonálnej nerovnováhe si môžete úplne prirodzeným spôsobom pomôcť aj rastlinami?

Najúčinnejšia a najobľúbenejšia je medzi nimi je Maca, rastlina pochádzajúca z Peru. Pre svoju bohatú nutričnú hodnotu, najmä aminokyselín, je považovaná za rastlinu, ktorá účinne reguluje hladinu estrogénu, a tým aj rovnováhu ženských hormónov. Okrem toho zvyšuje hladinu energie, libido, sústredenie a posilňuje zdravie.

V domácej záhradke si ju len ťažko vypestujete, keďže naša klíma jej nevyhovuje, no dopriať si ju môžete vo forme potravinových doplnkov.

Len dávajte pozor, aby ste si vybrali macu, ktorá je želatínovaná, čo znamená, že škrob bol odstránený počas procesu varenia. Nielenže je 5x silnejšia, ale zároveň sa stará o to, aby maca nespôsobovala tráviace problémy.

Odporúčame
background
3 Recenzie
Bio Želatínovaná Maca
120 kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 60-120 dní / 0,16-0,32 na deň

Bio Želatínovaná Maca je 5-krát silnejšia ako bežné produkty z nej, no je šetrnejšia k tráviacemu traktu  a ľahšie sa vstrebáva.

Maca je adaptogénna bylina pôvodom z Peru. Považuje sa za jednu z nenahraditeľných superpotravín na reguláciu estrogénovej a hormonálnej nerovnováhy u žien. Je vhodná najmä pre ženy, ktoré majú nepravidelné cykly, bolestivú menštruáciu, ťažký predmenštruačný syndróm alebo tie, ktoré bojujú s dlhotrvajúcou stratou menštruácie.

€18,90
Prečítajte si viac
VŠETKO O INTÍMNEJ MIKROFLÓRE (+ AKO NAJEFEKTÍVNEJŠIE PREDCHÁDZAŤ A ELIMINOVAŤ ZÁPAL V TEJTO OBLASTI)
Ak si žena, toto si musíš prečítať.Poviem ti všetky potrebné informácie o druhej najväčšej mikroflóre v tvojom tele, zistí...
SKÚSENOSTI ZÁKAZNÍČIEK S KAPSULAMI FEMCARE: 7 ŽIEN, 7 PRÍBEHOV
Aj ty si sa ocitla v situácii, kedy máš pocit, že z tvojho tela všetka vlhkosť zmizla nadobro?Máš problém so zápalmi, nepr...
Anti-age jedálniček: 10 potravín pre krásu zvnútra i zvonku
Krásna a mladistvá pleť. To je ideál, ku ktorému sa v dnešnej spoločnosti snažíme všetci dopracovať. Nejde však iba o vzhľ...