Krásna a mladistvá pleť. To je ideál, ku ktorému sa v dnešnej spoločnosti snažíme všetci dopracovať. Nejde však iba o vzhľad. Premýšľali ste niekedy o tom, prečo mladosť, žiarivú pleť a tvár bez vrások vychvaľujeme až do samých nebies? Pretože predstavujú zdravie, prúd energie, a sú ukazovateľom toho, že je človek spokojný so svojim životom.
Rozdiel medzi mladistvým vzhľadom vďaka plastickej chirurgii a prirodzene zdravou pleťou je samozrejmý. Veríme, že človek môže byť prirodzene krásny aj v 60 rokoch, pokiaľ vie ako sa starať o seba ako celok ale aj o pleť ako jej súčasť a tiež ak vie aké jedlo má jesť. Ste to čo jete. Pozorujete niekedy ľudí, stav ich pokožky a tela? Je ľahké rozpoznať, kto sa ako živí. Je vedecky dokázané, že stredomorská strava je najzdravšia, a na telách ľudí je to pozorovateľné. Aj keď je doba fastfoodov a polotovarov, všetci dobre vieme, že takéto stravovanie je pre nás to najhoršie.
Aké potraviny a látky by sme mali pravidelne dodávať svojmu telu, pokiaľ chceme žiariť zvnútra aj navonok a mať mladistvú pleť? Jedná sa predovšetkým o látky, ktoré pomáhajú telu produkovať kolagén.
Úloha kolagénu v našom tele
Kolagén je bielkovina. Rovnako ako všetky bielkoviny má v tele funkciu stavebného prvku. Napriek tomu je kolagén zvláštnou zložkou našich svalov, kože, kostí, kĺbov, zubov, chrupaviek a spojivových tkanív. Je to najrozšírenejšia bielkovina v ľudskom tele. Kolagén tvorí 30 % všetkých bielkovín v tele, 70 % štruktúry nechtov, vlasov a je prakticky 100 % obsiahnutý v spojivových tkanivách.
Fakty o kolagéne, ktoré by ste mali poznať:
● Prvá látka, ktorú máme v tele najviac, je voda. Druhá je kolagén.
● Kolagén je najrozšírenejšou bielkovinou v ľudskom tele.
● Telo si vytvára kolagén samo.
● Tvorba kolagénu začína klesať medzi 20. a 25. rokom života a znižuje sa približne o 1 % ročne. Vo veku 50 rokov tak môžeme mať až o 1/3 kolagénu menej.
● Kolagén sa vytvára iba za prítomnosti vitamínu C (denný príjem potravín s vysokým obsahom vitamínu C je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu).
● Vďaka kolagénu máme pružné kĺby, silné kosti a svalovú hmotu.
● Tehotenstvo je obdobie, keď väčšina žien trpí nedostatkom kolagénu.
● Zaisťuje pružnosť tkanív, ciev a elasticitu očí.
● Nedostatok kolagénu nemá vplyv len na estetiku, ale prináša aj množstvo zdravotných problémov, ktoré sú obvykle spojené so stárnutím.
● Opotrebovanie chrupavky je väčšinou spôsobené nedostatkom kolagénu.
● Nedostatok kolagénu prispieva k tvorbe celulitídy.
● Kolagén v tele vyvoláva takzvaný domino efekt, to znamená, že čím viac kolagénu máte, tým ľahšie ho telo produkuje.
Kľúčové zložky diéty pre zvýšenú tvorbu kolagénu
Vďaka hamburgerom mladší nebudete, to ale viete. Tiež viete, že stopkový zeler je rozhodne lepšou voľbou ako vyprážaný syr. Pokiaľ sa však chystáte držať anti-age diétu, potrebujete presné pokyny, ktoré potraviny by mali byť na vašom tanieri.
Potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na tvorbu kolagénu a podporujú krásnu pleť, môžme rozdeliť do 6 kategórii:
Protizápalové potraviny (nejlepšie sú koreniny ako kurkuma, zázvor a škorica).
Potraviny bohaté na omega mastné kyseliny (vlašské orechy, ľanové a chia semiačka, kokosový a olivový olej, avokádo a ryby).
Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu (najviac ho obsahuje listová zelenina, zelenina, citrusy a bobuľovité ovocie).
Fytoceramidy sú molekuly, ktoré udržujú pleť mladistvú, hydratovanú a napnutú (nachádzajú sa v pšeničných klíčkoch, špenáte, hnedej ryži a v červenej repe).
Antioxidanty: na obnovu pokožky najlepšie pôsobia karotenoidy (nachádzajú sa v oranžových potravinách: tekvica, mrkva, sladké zemiaky a melón).
Potraviny bohaté na draslík pomáhajú vyplavovať prebytočnú vodu, ktorá spôsobuje opuchy v oblasti tváre (preto jedzte zemiaky, orechy, strukoviny, ovocie a zeleninu).
10 potravín pre krásu zvnútra i zvonku
#1 ŽERUCHA
Žerucha je skutočným pokladom vitamínu C a vápnika. Vitamín C je jedným z hlavných stavebných prvkov kolagénu a konzumáciou žeruchy ho do tela dostanete naozaj veľa. Zo žeruchy si môžete pripraviť šaláty alebo ňou posypať vrch rizota.
Žerucha má ešte dve zaujímavé vlastnosti – zvyšuje krvný obeh a dodávanie minerálov do všetkých buniek tela (štúdia). Výsledkom je prekrvenejšia a vyživenejšia pokožka. Je tiež bohatá na draslík, mangán, fosfor a vitamíny A, C, K, B1 a B2.
#2 ČERVENÁ PAPRIKA
Antioxidanty nachádzajúce sa v červenej paprike hrajú dôležitú úlohu v anti-age diéte. Okrem toho, že paprika je bohatým zdrojom vitamínu C, obsahuje aj dôležitý antioxidant – karotenoid, ktorý pomáha budovať kolagén a spomaľuje starnutie pokožky. Karotenoidy chránia pokožku pred poškodením slnkom a toxínmi z prostredia; pôsobia na organizmus protizápalovo (štúdia).
#3 PAPÁJA
Síce zohnať čerstvú papáju v bio kvalite v našich Slovenských končinách môže byť trochu ťažšie, no môžete po nej siahnuť, ak sa vyberiete na dovolenku do tepla. Toto ovocie je mimoriadne bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré napomáhajú zlepšiť elasticitu pokožky a znížiť výskyt tmavých kruhov a vrások. Papája je bohatá na tieto látky: vitamíny A, C, K a E; vápnik, draslík, horčík, fosfor a vitamíny skupiny B. Papája tiež obsahuje enzým nazývaný papaín, ktorý je považovaný za jeden z najlepších protizápalových činidiel, čím brzdí proces starnutia (štúdia). Aj to je dôvod, prečo sa papája nachádza v mnohých kozmetických výrobkoch.
#4 ČUČORIEDKY
Antioxidant zvaný antokyanín, ktorý je v čučoriedkach a iných bobuľových plodoch hojne zastúpený, patrí medzi látky považované za pravý elixír mladosti. Je to farbivo, ktoré dáva jedlu modré a fialové odtiene. Tento silný antioxidant dokáže chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným slnkom, stresom a znečistením životného prostredia. Zároveň má silný protizápalový účinok a zabraňuje strate kolagénu (štúdia).
#5 BROKOLICA
Nezabudnite na brokolicu, ktorá by mala byť vo vašom jedálničku hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že je výborným zdrojom rastlinných bielkovín, je bohatá aj na látky, ktoré majú protizápalové vlastnosti a tiež vlastnosti zamedzovať starnutiu, čo bude cítiť aj na vašej pokožke. Brokolica je bohatá na vitamíny C a K, vlákninu, vápnik, celý rad antioxidantov, folát a luteín.
#6 ŠPENÁT
Špenát výborne hydratuje telo aj pokožku. Je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré napomáhajú procesu okysličovania. Vysoký obsah vitamínu C v špenáte stimuluje tvorbu kolagénu, zatiaľ čo vitamín A zaisťuje silné a lesklé vlasy.
#7 ORIEŠKY
Oriešky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha obnovovať kožné tkanivo, hydratuje pokožku a chráni ju pred škodlivým UV žiarením. Oriešky zároveň obsahujú omega tuky, ktoré posilňujú bunkové membrány pokožky a pomáhajú udržiavať žiarivý vzhľad pleti.
#8 AVOKÁDO
Avokádo je bohaté na mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo a starajú sa o hladkú a pružnú pokožku. Avokádo zároveň obsahuje živiny, ktoré dokážu zabrániť negatívnym vplyvom starnutia (štúdia). Patria sem vitamíny K, C, E, B a A.
#9 BATÁTY
Sladké zemiaky (alebo batáty) sú ďalšou potravinou bohatou na karotenoidy alebo vitamín A. To dopomáha obnovovať elasticitu pokožky a prispieť k jemnej, mladistvej pleti.
#10 GRANÁTOVÉ JABLKO
Granátové jablká sú ďalšou potravinou, ktorú by ste kvôli vysokému obsahu vitamínu C mali vo svojom jedálničku nachádzať častejšie. Granátové jablká sú zároveň mimoriadne bohatým zdrojom antioxidantov a zložky zvanej puicalagini, ktorá dokáže zabrániť strate kolagénu z pokožky.
Moderná veda a technológia v porovnaní so stravou našich predkov
Keď sa spojí veda a jedlo, môžete so stravou dosiahnuť nepredstaviteľné výsledky. Nie je pravda, že generácie pred nami sa dokonale stravovali a že by sme si z nich mali brať príklad. Toto je staromódny a zastaraný spôsob myslenia. Len si pomyslite – pre nedostatok rôznorodých potravín naši predkovia nekonzumovali dostatok živín a zároveň v 40. rokoch vyzerali ako my dnes v 70. rokoch.
Technológie a medicína sú vedy, ktoré výrazne pokročili a umožňujú nám žiť dlhšie a kvalitnejšie. Hoci sme v prvom rade zástancami zdravej a pestrej stravy, nemôžeme ignorovať fakt, že jedlo a veda musia ísť ruka v ruke – na vašom tanieri denno denne.
Čerešnička na torte pre urýchlenie tvorby kolagénu
Spomenuli sme, že zdravé jedlo a veda sa musia navzájom dopĺňať? Neveríme v umelé pridávanie telu vlastných látok, ako je kolagén. S prídavkom iba kolagénu už nikdy nedosiahnete také výsledky, ako keby ste telu dali všetko, čo potrebuje na to, aby si ho vytvorilo samo. S týmto myslením, štúdiom najnovších technológií a testovaním sme vytvorili jedinečný produkt, Vegan Collagen Booster.
Toto nie je kolagén, ale pokročilý doplnok stravy, ktorý zaistí, že vaše telo začne produkovať kolagén samo! Produkt pôsobí ako stavebný kameň vo vašom tele. Ani špičkový kuchár nespraví chutný obed bez kľúčových ingrediencií. Pre mladistvý vzhľad vášho tela je Vegan Collagen Booster zložkou, ktorú potrebuje na tvorbu a syntézu kolagénu.