VŠETKO O INTÍMNEJ MIKROFLÓRE (+ AKO NAJEFEKTÍVNEJŠIE PREDCHÁDZAŤ A ELIMINOVAŤ ZÁPAL V TEJTO OBLASTI)
Ak si žena, toto si musíš prečítať.
Poviem ti všetky potrebné informácie o druhej najväčšej mikroflóre v tvojom tele, zistíš, ktoré baktérie tam žijú, ako sa starať o ich rovnováhu a ako si udržiavať stav „tam dole“ zdravý a bez zápalov.
Začnime najskôr základmi. Čo je mikroflóra, koľko ich máme a ako sa skladá?

ŽENY MAJÚ DVE MIKROFLÓRY: ČREVNÚ A INTÍMNU

Črevná mikroflóra (nazývaný aj mikrobióm) je najväčším symbiotickým ekosystémom vo vašom tele. Pozostáva z miliónov a miliónov baktérií (dobrých aj zlých), ktoré ovplyvňujú tvoj imunitný systém, správne trávenie, vstrebávanie živín, psychickú pohodu a zdravie intímneho ústrojenstva.

Črevná mikroflóra však nie je jediná vec, o ktorú sa musíš starať.

Okrem črevnej mikroflóry majú ženy ešte jednu: intímnu mikrobiotu. 

Intímna mikroflóra je ekosystém baktérií, ktoré žijú “tam dole”. Rovnako ako tá črevná pozostáva z probiotických (dobrých) baktérií a menšieho počtu patogénnych (zlých) baktérií, ktoré žijú v symbióze. Ak prevládajú tie zlé, môžu sa vyskytnúť problémy so zápalmi.

Typy a počty týchto baktérií sa mierne líšia od človeka k človeku, ale zdravý intímny mikrobióm je väčšinou tvorený baktériami nazývanými Lactobacillus.

Až 95 % priemernej intímnej mikroflóry tvoria nasledujúce typy baktérií Lactobacillus:

  • Lactobacillus reuteri
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus crispatus
  • Lactobacillus gasseri
  • Lactobacillus iners
  • Lactobacillus jensenii

LAKTOBACILY ZABEZPEČUJÚ VHODNÉ PROSTREDIE

 Laktobacily spolu s ďalšími prospešnými baktériami zabezpečujú, že prostredie intímnej oblasti je vhodné na ich prežitie.

Robia to 2 spôsobmi:

Produkcia kyseliny mliečnej

Laktobacily sa starajú o fermentáciu glykogénu a tým aj tvorbu kyseliny mliečnej. Kyselina mliečna znižuje a udržuje pH a zaisťuje, že prostredie “tam dole” je vždy mierne kyslé. Tým sa zabráni rozvoju kvasiniek, zlých baktérií a iných patogénnych organizmov, ktoré preferujú zásaditejšie prostredie.

Výroba peroxidu vodíka a bakteriocínov

Tieto látky inhibujú rast patogénnych kmeňov baktérií a kvasiniek, ktoré by mohli narušiť prirodzenú rovnováhu intímnej mikroflóry.

Stav a rovnováha baktérií sa mení s vekom ženy, podľa jej hormonálnej (ne)rovnováhy a zmeny pH “tam dole”.


VAGINÁLNA MIKROFLÓRA SA MENÍ V RÔZNYCH OBDOBIACH ŽIVOTA

Narodenie a detstvo

Pri narodení je vagína sterilná. Počas pôrodu alebo krátko po pôrode sa začnú v mikroflóre osídľovať, kde ich dievča dostáva od matky. Zvyčajne sú tieto baktérie z rodu Bifidobacterium. V ranom detstve tu je pH neutrálne alebo mierne zásadité.

Puberta

Puberta začína prvými veľkými hormonálnymi zmenami. Estrogén začína stúpať, čo spôsobuje vysoké hladiny glykogénu vo vaginálnej výstelke. Pribúda aj dobrých baktérií z rodu Lactobacillus, ktoré pomocou fermentácie glykogénu spôsobujú tvorbu kyseliny mliečnej. To chráni celú intímnu oblasť a jej pH a chráni ju tiež pred infekciami.

Reprodukčné roky a tehotenstvo

V reprodukčnom období môže byť rovnováha baktérií v pošve ovplyvnená menštruáciou (kolísanie hormónov a menštruačného cyklu spôsobuje zmeny pH), ako aj tehotenstvom. Počas tehotenstva sa pošvová mikroflóra mení s cieľom ochrany pred prenosom zlých baktérií do maternice.

Menopauza

Pokles estrogénu, ktorý prináša menopauzu, je ďalším dôležitým bodom obratu, ktorý výrazne ovplyvňuje stav tejto mikroflóry. V dôsledku nedostatku estrogénu klesá populácia dobrých baktérií a zvyšuje sa aj pH v pošve. Takéto zmeny môžu okrem intímnych zápalov a močového mechúra spôsobiť aj suchosť pošvy.

Všetky tieto zmeny môžu ovplyvniť zvýšené riziko vzniku zápalu. Rôzne obdobia života však nie sú to jediné, čo zvyšuje riziko zápalu...



ZMENY VO VAGINÁLNEJ MIKROFLÓRE SA DEJÚ AJ AK :

Sme vystavené stresu

 
Dlhodobé vystavenie stresovým situáciám stimuluje produkciu kortizolu. Hladina stresového hormónu tak nikdy neklesne, ale zostáva neustále vysoká. To ovplyvňuje hladinu glykogénu vo vagíne, čo následne umožňuje rast patogénnych baktérií.

Užívanie antibiotík

Aj keď sa antibiotiká často používajú na liečbu vaginálnych infekcií (bakteriálna vaginóza a cystitída), bohužiaľ ničia aj dobré a prospešné baktérie, ktoré by vás v budúcnosti ochránili pred opätovnou infekciou.

Nesprávna hygiena

Mydlá s nevhodným pH, silné parfumy a iné prísady narúšajú prirodzenú rovnováhu baktérií a zvyšujú pH. pH vo vagíne by malo byť mierne kyslé, pretože zásadité prostredie podporuje rast patogénnych, škodlivých baktérií.

Cukor a spracované potraviny

Cukrom a spracovanými potravinami kŕmite zlé baktérie, ktoré potom premáhajú dobré baktérie. Najznámejšia z nich je candida, ktorá môže rásť v dôsledku nadmernej konzumácie cukru a spracovaných sacharidov.

A čo sa stane, keď sa rovnováha naruší?

AK SA POČET LAKTOBACILOV ZAČNE ZNIŽOVAŤ, VAGÍNA SA ĽAHKO STANE OBEŤOU INFEKCIE ALEBO PREMNOŽENIA ZLÝCH BAKTÉRIÍ.

Ak sa počet laktobacilov zníži a pH pošvy skolabuje, stáva sa živnou pôdou pre baktérie a infekcie.

Laktobacily potrebujú k životu mierne kyslé prostredie, preto je vhodné vaginálne pH 4,5 alebo menej. Ak sa pH zvýši a v pošve sa vytvorí zásadité prostredie, laktobacily už nedokážu prežiť, pričom ide o prostredie, v ktorom sa rýchlejšie množia zlé baktérie.

A keď sa to stane, je veľmi pravdepodobné, že sa u vás rozvinie jeden z dvoch najčastejších zápalov, ktoré postihujú ženy:


BAKTERIÁLNA VAGINÓZA

Ide o najčastejšiu vaginálnu infekciu, ktorá postihuje ženy od puberty do 44 rokov. Každá tretia žena dostane aspoň raz v živote bakteriálnu vaginózu.

Bakteriálna vaginóza je spôsobená premnožením patogénov a spoznáte ju podľa sivého a vodnatého výtoku a nepríjemného zápachu.


KVASINKOVÝ ZÁPAL

Ide o kvasinkovú infekciu, najčastejšie z čeľade Candida. Plesňové/ kvasinkové zápaly sú mimoriadne rozšírené, objavujú sa v období puberty, v tehotenstve, počas menštruácie aj neskôr, keď nastáva menopauza.

Na rozdiel od bakteriálnej vaginózy je plesňový zápal sprevádzaný výtokom bez zápachu, ale o to nepríjemnejšie je silné svrbenie.

Pri zápale lekár predpíše antibiotiká (ak ide o bakteriálnu vaginózu), krémy, pošvové čapíky alebo čistiace peny.

Všetky tieto prípravky problémy dočasne zmiernia, no skôr či neskôr sa vrátia v ešte horšej podobe.


PREČO ANTIBIOTIKÁ, ČAPÍKY A KRÉMY NA LIEČBU ZÁPALOV NIE SÚ DLHODOBÝM ÚSPEŠNÝM RIEŠENÍM?

Antibiotiká ani krémy nezabezpečia dlhodobú rovnováhu intímnej mikroflóry – práve naopak, môžu negatívne ovplyvniť prirodzené pH tejto oblasti a zabrániť tak dobrým baktériám, laktobacilom, v raste a vývoji. Antibiotiká ničia nielen zlé ale aj dobré baktérie. Navyše po liečbe zanechávajú v črevách skutočnú deštrukciu.

Ale ako potom vôbec začať liečbu alebo dokonca zabrániť tomu, aby sa zápaly opakovali?


5 KĽÚČOVÝCH FAKTOROV, KTORÉ Z DLHODOBÉHO HĽADISKA UPRAVUJÚ ROVNOVÁHU VO VAGINÁLNEJ MIKROFLÓRE A POMÁHAJÚ PREDCHÁDZAŤ ZÁPALOM

Dbajte na správnu intímnu starostlivosť

Vagína je samočistiaci orgán a nie je potrebné narúšať prirodzený proces používaním agresívnych kozmetických prípravkov, balených utierok alebo dokonca sprchovacími gélmi. Ak chceš použiť mydlo, vyberte si také, ktoré má vhodné pH.

Vyhni sa noseniu veľmi tesného oblečenia a syntetickej spodnej bielizne

Častým spúšťačom zápalov býva aj spodná bielizeň z umelých materiálov. Keďže nie je priedušná, v kombinácii s tesným oblečením vytvára teplé, tmavé a vlhké prostredie ideálne pre rast baktérií.

Vychutnaj si rozmanitú a vyváženú stravu

Vsaď na rozmanitosť jedálnička s množstvom čerstvého ovocia a zeleniny, kvalitných bielkovín a celozrnných výrobkov. Odporúčam ti obmedziť príjem cukru a spracovaných potravín, pretože takýmito potravinami kŕmiš „zlé“ baktérie, ktoré sa tak môžu ľahšie premnožiť.

Dbaj na zdravú črevnú mikroflóru

Črevo nie je len základom imunitného systému, ale má významný vplyv aj na zdravie tvojho urogenitálneho traktu. Keďže u žien je „tam dole“ všetko veľmi blízko, nerovnováha baktérií v črevách môže spôsobiť problémy s pošvovým zápalom alebo zápalom močového mechúra.

Užívaj probiotiká, ktoré obsahujú laktobacily, ktoré podporujú prirodzenú rovnováhu v intímnej oblasti

O pošvovú mikroflóru sa môžeš rovnako ako tú črevnú postarať zavedením probiotických kultúr, ktoré pomáhajú udržiavať primeranú rovnováhu medzi baktériami. Keďže sa väčšinou jedná o baktérie z rodu Lactobacillus, dávaj si pozor, aby tebou vybrané probiotiká obsahovali vhodné kultúry.


Ak si pozorne čítala posledné dva body, môžeš vidieť, aké dôležité je starať sa o svoje dve najväčšie mikroflóry: črevnú a vaginálnu, aby si predišla alebo zmiernila zápal a podporila celkovú pohodu a zdravie.


ČREVNÁ A VAGINÁLNA MIKROFLÓRA NAVZÁJOM KOMUNIKUJE

Laktobacily prevládajú vo vagíne, ale nachádzajú sa aj v črevách.

Hoci tam sa vyskytujú v menšom množstve, majú veľmi veľký vplyv. Starajú sa totiž o udržanie rovnováhy a zamedzenie rastu „zlých“ baktérií ako E.coli a streptokok. Ak sa ich počet v čreve zníži, umožní to nadmernú reprodukciu patogénnych baktérií.

Zdravá črevná mikroflóra navyše obsahuje prospešné baktérie, ktoré produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré udržujú zdravú výstelku čriev a tým zabraňujú zápalom.

Vaginálna a črevná mikroflóra nielenže zdieľa rovnaký typ baktérií, ale aj medzi sebou neustále „komunikuje“.

Robia to dvoma spôsobmi:

  1. Komunikujú medzi sebou vďaka tesnej blízkosti „tam dole“, čo umožňuje prenos črevných baktérií do pošvy a naopak.
  2. Črevo môže komunikovať s vagínou aj nepriamo, keďže zdravé črevo dokáže znížiť zápal v celom tele a menej zápalov v tele znamená aj menej zápalov vo vagíne.

Ak chcete účinne bojovať so zápalom a zabezpečiť si dlhodobé výsledky, je najdôležitejšie podporovať vaginálnu a črevnú mikroflóru laktobacilmi.

Môžete to urobiť s jedinečným mixom probiotických kultúr Her Biotic.

Her Biotic – ZMES PROBIOTICKÝCH KULTÚR VYTVORENÝCH PRE ŽENY

Her Biotic pozostáva zo 6 probiotických kmeňov Lactobacillus:

Lactobacillus Plantarum

Lactabacillus plantarum prežíva v žalúdku veľmi dlho a plní tam mnoho funkcií, ktoré pomáhajú regulovať imunitu a kontrolovať zápaly v črevách. Posilňuje črevnú výstelku tým, že odpudzuje potenciálne patogény, ktoré by ju mohli ohroziť a napadnúť tak krvný obeh.

Ďalšou príjemnou vlastnosťou L. Plantarum vo vzťahu k mozgu je, že dokáže rýchlo stráviť škodlivé bielkoviny, doslova redukuje zápalovú reakciu. A ešte jedna vec! Tento priateľský kmeň má nezvyčajnú schopnosť absorbovať a udržiavať hladinu dôležitých živín, ako sú omega 3 mastné kyseliny, vitamíny a antioxidanty.

Lactobacillus Acidophilus

Nepatogénna grampozitívna baktéria, ktorá vykonáva mliečnu fermentáciu. Prirodzene sa nachádza v ústach, tráviacom trakte a vagíne. L. acidophilus je dôležitým členom vaginálnej mikroflóry. Sliznica vagíny obsahuje veľké zásoby glykogénu, ktorý pri vylučovaní buniek prechádza do vagíny. L. Acidophilus na druhej strane rozkladajú glykogén a tvoria kyselinu mliečnu prostredníctvom procesu mliečnej fermentácie. Pôsobí aj proti plesňovo, a to na druh Candida albicans. V tenkom čreve produkuje mnoho látok, ktoré ničia patogénne mikróby (aidofilín, laktcodin...).



Lactobacillus Fermentum

Ukázalo sa, že L. fermentum znižuje závažnosť infekcií tráviaceho traktu a horných dýchacích ciest. Nespôsobuje zápal a má imunomodulačné vlastnosti. L. fermentum patrí medzi prospešné kmene pridávané do špeciálnych menštruačných tampónov bohatých na mikrobiologické kultúry. Pozitívne pôsobí aj na podráždenú, poškodenú či podráždenú pokožku.

Lactobacillus Rhamnosus

L. rhamnosus znižuje možnosť infekcie horných dýchacích ciest. V prípade akútnej gastroenteritídy sa kmene L. rhamnosus používajú na liečbu hnačky. Pomáha pri zápaloch pošvy.

Lactobacillus Reuteri

Lactobacillus reuteri pomáha pri hnačkách spôsobených užívaním antibiotík. Viaceré zdroje uvádzajú, že podporuje aj zdravie zubov tým, že zabíja baktérie Streptococcus mutans zodpovedné za zubný kaz. Tento kmeň tiež podporuje zdravie ďasien a pomáha znižovať zápal ďasien. Pomáha predchádzať mnohým bežným infekciám, ktoré nás ohrozujú v každodennom živote.

Her Biotic obsahuje aj probiotický kmeň Bifidobacterium, ktorý je veľmi známym a obľúbeným kmeňom, čo sa týka celkovej imunity organizmu. Zvyšuje odolnosť, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na zdravom vývoji organizmu, priaznivo pôsobí proti starnutiu, priaznivo pôsobí na pečeňové a brušné problémy.


Do zmesi sme pridali aj D-manózu a brusnicový extrakt, preto sa Her Biotic osvedčuje ako v prevencii, tak aj pri zmierňovaní problémov, keď už zápal začal.




Odporúčame
background
115 Recenzie
Her Biotic
30 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 30 dní / 0,80€ na deň

Jedinečná zmes Her Biotic je vytvorená práve pre ženy a prekonávanie problémov, ktoré nás trápia.

V Her Biotic sme starostlivo namiešali 6 kmeňov, ktoré podporujú ženské zdravie a „zaháňajú“ ženské neduhy. Ukázalo sa, že probiotické kultúry obnovujú črevnú a vaginálnu mikroflóru a majú antimikrobiálnu aktivitu.

Produkt je určený pre mladé dievčatá aj zrelé ženy. 

 

Avšak nie je vhodný pre tehotné ženy a dojčiace matky. Pre obdobie tehotenstva a dojčenia máme špeciálne vyvinutý produkt Natal Biotic (kliknite).

€23,90
Prečítajte si viac
Anti-age jedálniček: 10 potravín pre krásu zvnútra i zvonku
Krásna a mladistvá pleť. To je ideál, ku ktorému sa v dnešnej spoločnosti snažíme všetci dopracovať. Nejde však iba o vzhľ...
MÝTY A PRAVDY O CELULITÍDE (+ ako s ňou efektívne bojovať)
O celulitíde existuje takmer toľko rôznych tvrdení, koľko je žien na tejto planéte. Hovoria o tom, že za to môže strava, i...
AKO STRES (TRVALE) POŠKODZUJE VAŠE TRÁVENIE
Stres. Slovo, ktoré môžete počuť z každej strany. Dočítate sa o ňom vo všetkých článkoch o zdraví. Stal sa hlavnou hviezdo...