3 ŠTÁDIÁ MENOPAUZY A SYMPTÓMY, KTORÉ NECHCETE IGNOROVAŤ
Keď sa spomenie menopauza, väčšina ľudí si myslí, že menopauza je len obdobie, kedy strácate menštruáciu a pociťujete všetky sprievodné príznaky, ktoré sú všeobecne známe ako napríklad návaly tepla, zmeny nálad a priberanie. Nie je to však celkom tak. Menopauzu možno rozdeliť do troch fáz: perimenopauza, menopauza a postmenopauza.

Kedy vlastne menopauza začína? Oveľa skôr, ako by ste si mysleli. Je to proces, ktorý môže trvať roky. A čo vlastne menopauza znamená?


Menopauza je obdobie, kedy žena dokončí menštruačný cyklus a plodné obdobie. Vtedy vaječníky prestanú produkovať estrogén a progesterón, hormóny, ktoré sú nevyhnutné pre plodnosť.


Menopauza nastáva prirodzene, keď žena dosiahne určitý vek. Bežný, priemerný vek, v ktorom ženy vstupujú do menopauzy, je niekde okolo 50. roku života ale perimenopauza môže začať oveľa skôr. Menopauza však môže nastať aj „neprirodzene“ v dôsledku niektorých operácií alebo zdravotných ťažkostí.


Všetko, čo potrebujete vedieť o troch fázach menopauzy

Vedeli ste, že menopauza nie je len jednorázová záležitosť? Áno, je to pravda. Menopauza vlastne prebieha v troch fázach. Ide o obdobia nazývané perimenopauza, menopauza a postmenopauza.


V ktorej z týchto troch fáz sa nachádzate, závisí od stavu vašich hormónov a od toho, kde sa nachádzate z hľadiska plodnosti.


Napriek tomu, že všetky tri štádiá sú prirodzeným procesom starnutia organizmu, a teda nie chorobou, väčšinou sú sprevádzané niektorými príznakmi a problémami, ktoré nám vedia znepríjemniť náš každodenný život niekedy viac inokedy menej.


Perimenopauza

Prvá fáza menopauzy sa nazýva perimenopauza. Je to obdobie, ktoré nastáva tesne pred menopauzou. Ide o takzvané prechodné obdobie, keďže ešte stále menštruujeme, no už začíname badať prvé zmeny. Telo sa pomaly začína pripravovať na samotnú menopauzu. Samozrejme, opäť záleží na každom jednotlivcovi, keďže niektorí môžu byť aj dlhé roky v perimenopauzálnej fáze, no ani si to nevšimnú, iných zasa zasiahne rýchlo. 


Kedy zvyčajne začína obdobie perimenopauzy? Normálne toto obdobie nastáva niekedy v polovici 40. rokov ženy a môže trvať niekoľko rokov, dokonca až 10! Áno, čítate správne, aj 10 rokov, ale častejšie hovoríme o piatich rokoch.


Vzhľadom na to, že perimenopauza je prechodné obdobie, kedy sa menštruácia stáva „trochu nepredvídateľnou“, treba zdôrazniť, že ide o obdobie, kedy žena ešte môže otehotnieť.

Čo sa vlastne deje a aké sú príznaky perimenopauzy, vysvetľujem nižšie.


Symptómy perimenopauzy

Z hormonálneho hľadiska perimenopauza znamená, že produkcia estrogénu a progesterónu je čoraz nepravidelnejšia. Podiel oboch hormónov v našom tele začína čoraz viac kolísať, čo znamená, že samotná komunikácia medzi mozgom a vaječníkmi je dosť náročná. To sa odráža na našej nálade. Zrazu sa nám zdá, že svet okolo nás sa zmenil a môže sa stať, že svoje reakcie naň prestaneme spoznávať.

V perimenopauze sa hladina enzýmu MAO-A zvyšuje. Je to enzým, ktorý štiepi serotonín, norepinefrín a dopamín a hrá tiež hlavnú úlohu pri depresívnych poruchách a popôrodnej depresii. Tieto hormonálne zmeny zapríčiňujú rýchle zmeny správania.


Podráždenosť, úzkosť a sklon k depresívnej nálade sú tak charakteristické znaky tohto obdobia. Súčasťou je aj zvýšená únava. Máte pocit, neustálej únavy a neviete sa dostatočne vyspať. Alebo sa zobudíte plná energie, no veľmi rýchlo máte pocit, že klesla na minimum.


A keď už spomínam spánok, nemôžem ignorovať ďalší, veľmi častý príznak, a tým je nespavosť, čiže poruchy spánku. Spánok sa stáva ľahším, môžete mať problémy so zaspávaním alebo sa môžete v noci často prebúdzať.

Akoby tomu už nestačilo, náš mozog nebeží na plné obrátky, sprevádza nás pokles koncentrácie a čoraz častejšia zábudlivosť. Čiastočne je to spôsobené zlým spánkom a odolnosťou voči stresu a čiastočne stavom hormónov, keďže estrogén a testosterón zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii nálady.


Veľmi typickým znakom perimenopauzy je nepravidelná menštruácia, ktorá sa môže objaviť každé dva mesiace, tri, potom znova každý mesiac a potom napr. štyri mesiace nič. Samotné krvácanie môže byť slabšie alebo silnejšie ako zvyčajne.


Známym príznakom sú aj návaly tepla. V tele nám je zrazu extrémne teplo, pokožka sčervenie, môžeme sa spotiť. Tieto návaly prichádzajú náhle a sú spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré ovplyvňujú hypotalamus, ktorý je zodpovedný za reguláciu telesnej teploty.


V perimenopauze si ženy často všimnú, že zhodiť prebytočné kilá už nie je tak jednoduché ako predtým. Ak donedávna platilo, že schudnúť sa nám podarí ak trochu zvýšime fyzickú aktivitu a upravíme jedálniček, teraz sa zdá táto misia nemožná. Čo sa deje, je, že metabolizmus sa spomaľuje. Hmota kostí už nie je taká hustá a svalová hmota začína ubúdať. Kilá sa nám navyše akoby mávnutím čarovného prútika začali hromadiť najmä okolo pása. V tomto období je ešte dôležitejšia zdravá, vyvážená strava s dostatkom makro a mikro živín, teda dostatkom bielkovín, dostatkom vlákniny, vitamínov, minerálov a tukov. Viac ako intenzívne kardio tréningy sa odporúčajú tréningy silové.

Ďalším znakom je pokles chuti na radovánky s polovičkou. Ak ste si už mysleli, že je potrebné zmeniť manžela, nebojte sa, príčina zníženého libida je opäť v nižšej hladine estrogénu a nie v manželovi. Znižuje sa prietok krvi do genitálií, vagína je menej zvlhčená. V dôsledku nedostatku vlhkosti a stenšovania pošvových stien sa častejšie vyskytujú infekcie močových ciest.


Pokožka a vlasy tiež odrážajú hormonálne zmeny v tele. Pokožka a vlasy sú suchšie, môže sa zvýšiť vypadávanie vlasov. Pleť už jednoducho nie je taká elastická, začínajú sa objavovať vrásky a iné zmeny.


Počas návalov tepla alebo úzkostnych nálad je možno pozorovať aj búšenie srdca. Zdá sa, že srdce sa z ničoho nič zblázni a potom sa vráti zasa do normálu.

 

Znížený prietok krvi, úzkosť, stres a nedostatok spánku môžu viesť k častým bolestiam hlavy či migrénam.


Menopauza

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia je menopauza v skutočnosti takpovediac veľmi krátke obdobie. Je to jednoducho jednorazová udalosť, a to posledná menštruácia. Čo je zaujímavé, nemôžeme skutočne vedieť, že ide o menopauzu, kým obdobie jedného roka neskončí.


Musí to byť 12 mesiacov od poslednej menštruácie. Počas tohto obdobia sa môžu vyskytnúť všetky vyššie uvedené príznaky perimenopauzy.


Postmenopauza

O postmenopauze hovoríme, keď prekročíte míľnik jeden rok bez menštruácie. V postmenopauzálnom období potom trávime zvyšok života.

POMOC!

EXISTUJE NEJAKÁ POMOC NA ZMIERNENIE PREJAVOV MENOPAUZY?

Pre ľahšie pochopenie a všeobecné používanie slova sa nižšie budem venovať perimenopauze a menopauze, len s pojmom menopauza.


Nepríjemnosti, ktoré obdobie menopauzy sprevádzajú, nám vedia poriadne znepríjemniť život. Vedeli ste, že výskumy ukazujú, že približne 55 % žien nerobí nič na zmiernenie týchto problémov?


Nie, nemusíš trpieť. Existujú spôsoby, ako si viete pomôcť.


Bežné postupy na pomoc pri menopauze

Váš lekár vám môže predpísať buď hormonálnu substitučnú liečbu alebo kombinovanú hormonálnu liečbu. Ide o náhradu hormónov, ktoré už ženský organizmus neprodukuje, príp. v oveľa menšej miere. Pomáhajú zmierniť najčastejšie príznaky, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie atď. Pozitívne je aj to, že znižujú riziko osteoporózy.


Avšak ruku na srdce, stále ide o pridávanie hormónov, ktoré sú syntetické, preto by hormonálna terapia mala prebiehať pod prísnym lekárskym dohľadom a s pravidelnými kontrolami. Treba však myslieť aj na možné vedľajšie účinky, ako sú tráviace problémy, stvrdnuté prsia, migrény a zmeny nálad.


Ešte znepokojujúcejšie je však to, že má zlý vplyv na srdce a pečeň. Pri modernom spôsobe života však už máme aj bez toho pečeň preťaženú.

Užitočné bylinky na prekonanie problémov spojených s menopauzou

Existujú prírodné spôsoby, bylinky, ktoré dokážu zmierniť príznaky menopauzy a sú vhodné pre ženy, ktoré by sa nemali uchyľovať k hormonálnej terapii alebo ju odmietajú.


10 spôsobov, ako si môžeme pomôcť

Menopauza so svojimi príznakmi a problémami spôsobuje nielen zlú náladu, pretože nám sťažuje život, ale ženy sú v tomto období viac vystavené aj rôznym ochoreniam ako osteoporóza, obezita, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka. Preto je o to dôležitejšie, aby sme dbali aj na prevenciu.

Okrem už spomínaných bylín, ktoré sú mimoriadne účinné, môžeme pre zlepšenie stavu a zmiernenie príznakov urobiť veľa aj sami.

Jedzte potraviny bohaté na vápnik a vitamín D

Zmeny v organizme spôsobujú menej kostnej hmoty a tým aj väčšiu krehkosť kostí, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy. Vápnik a vitamín D priamo súvisia so zdravím kostí, preto sa musíme uistiť, že máme dostatok oboch.

Listová zelenina ako napr. kučeravý kel a špenát sú dobré, rastlinné zdroje vápnika. Tiež ostatné druhy zeleniny/strukovín ako tofu, fazuľa a brokolica. Nachádza sa aj v mlieku, mliečnych výrobkoch, jogurtoch a sardinkách.


Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa väčšinou získava zo slnka. Vhodné sú aj potraviny, ako sú mastné ryby, vajcia, olej z treščej pečene a ďalšie potraviny obohatené vitamínom D.


Napriek tomu je ťažké uspokojiť potreby tela po vitamíne D počas celého roka, preto sa odporúča užívať D3 v podobe výživového doplnku.


Vzdajte sa zlých návykov

Ak sa vám to ešte nepodarilo alebo ste sa ešte nerozhodli, je skvelý čas prestať fajčiť a prestať, alebo aspoň znížiť konzumáciu alkoholu. Fajčenie aj pitie alkoholu zosilňuje nepríjemné príznaky menopauzy. Je tiež známe, že kofeín spúšťa symptómy, preto je vhodné zvážiť prechod z bežnej kávy na kávu bez kofeínu. Ešte lepšie by bolo nahradiť ju nejakým bylinkovým čajom, ktorý naopak pomáha zmierňovať príznaky.


Majte zdravú telesnú váhu

V menopauze sa metabolizmus spomaľuje a kilá navyše sa začínajú hromadiť s ľahkosťou. Najčastejšie v okolí brucha, čo je spôsobené hormonálnymi zmenami.


Napriek tomu, že s týmito zmenami môže byť chudnutie a udržanie si zdravej hmotnosti dosť náročné, je to veľmi dôležité, pretože tým znižujete riziko kardiovaskulárnych ochorení. Prebytočný tuk v oblasti brucha je však rizikovým faktorom aj pre rozvoj cukrovky.


Zmeňte svoj životný štýl

Teraz je ten správny čas znovu objaviť všetky výhody jógy a meditácie. Ženy milujú dávať všetkých ostatných na prvé miesto. Staráme sa o rodinu, deti, manžela, prácu, domácnosť atď. V tomto období je ešte dôležitejšie nezabúdať na seba a dopriať si čas a tzv. „dobiť baterky“. Takto zvládneme podráždenosť a stres lepšie. Spánok bude lepší, budeme menej unavené a budeme ľahšie plávať nepredvídateľnými vlnami menopauzy.


Buďte pravidelne fyzicky aktívne

Nemusíte behať maratóny, v skutočnosti sa neodporúčajú dlhé kardio cvičenia, pretože môžu zvýšiť hladinu kortizolu a zaťažiť telo. Naopak, odporúča sa mierny tréning s vlastnou váhou alebo so závažím. Tento typ cvičenia pomáha udržiavať svalovú hmotu a znižuje predispozíciu vzniku osteoporózy. Cvičenie s vlastnou váhou vám zároveň dokáže zrýchliť tep a tým naštartovať spaľovanie tukov. Je však potrebné zdôrazniť, aké dôležité je, aby sa takéto cvičenie vykonávalo správne, pretože inak môže rýchlo dôjsť k nejakému nechcenému zraneniu.


Pravidelné cvičenie vás privedie k lepšiemu spánku a zlepší vám náladu. Samozrejme, pomáha aj udržiavať zdravú váhu.


Jedzte potraviny bohaté na bielkoviny

Uistite sa, že pri každom jedle zjete trochu bielkovín. Potraviny, ktoré sú dostatočne bohaté na bielkoviny, sú kľúčové pre udržanie svalovej hmoty. Zasýtia vás na dlhší čas a aj telo spotrebuje na trávenie bielkovín viac kalórií ako napr. pri jednoduchých sacharidoch.


Vedeli ste, že za vypadávanie vlasov môže aj nedostatok bielkovín?


V období menopauzy, keď už naše vlasy začínajú strácať objem a sú suché, je dobré venovať zvýšenú pozornosť stravovaniu a zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín.


Znížte príjem cukru a spracovaných potravín

Cukor a spracované potraviny sú mimoriadne veľkým faktorom pri zhoršovaní symptómov. Takáto strava spôsobuje veľké výkyvy krvného cukru. V dôsledku toho sme podráždení a tiež vzniká vyšší predpoklad, že sa u nás rozvinie depresia.


Namiesto sladkostí si doprajte ovocie. Postaráte sa tak o príjem vlákniny, vitamínov a minerálov zároveň.


Jedzte potraviny bohaté na fytoestrogény

Fytoestrogény sú zlúčeniny prítomné v niektorých rastlinách, potravinách, ktoré napodobňujú pôsobenie estrogénu v tele. Práve pre vysoký obsah fytoestrogénov v strave majú aziatky oveľa menšie problémy s návalmi horúčavy ako ženy v západnom svete. Potraviny bohaté na fytoestrogény sú najmä sója a produkty z nej ako napr. tempeh a tofu. Fytoestrogény sa nachádzajú aj v ľanovom semienku, sezamových semienkach a fazuli. 


Pite dostatok vody

Suchosť (pokožky, vagíny, vlasov), ktorú ženy pociťujú počas menopauzy, je spôsobená nižšou hladinou estrogénu. Pitím dostatočného množstva vody sa postaráme o hydratáciu organizmu, zmiernime nafukovanie a poskytneme pocit sýtosti a tým ľahšie regulujeme telesnú hmotnosť. Okrem toho si rozbehneme aj metabolizmus.


Užívajte prírodné doplnky stravy

Prečo by sme mali trpieť a dovoliť, aby nám všetky tieto nepríjemné symptómy ničili život, keď ich môžeme zmierniť na minimum, a to prirodzenou cestou?


Osvedčenými, prírodnými a kvalitnými doplnkami výživy si vieme vo vysokej miere pomôcť.


Do kapsúl Menowell som skombinovala všetky najúčinnejšie rastliny a bylinky, ktoré pomáhajú regulovať hormóny a zmierňujú príznaky menopauzy. Pomáhajú obnoviť hormonálnu rovnováhu vo vašom tele a zároveň podporujú všetky 3 podporné orgány (pečeň, nadobličky a črevá), ktoré sú obzvlášť dôležité v období menopauzy.


Menowell nemá žiadne vedľajšie účinky a zmierňuje príznaky menopauzy úplne prirodzeným spôsobom.


Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions
https://edition.cnn.com/2007/HEALTH/01/10/peri.menopause/
https://www.webmd.com/women/features/soy-hot-flashes#1
https://draxe.com/health/perimenopause-symptoms/
https://www.healthline.com/nutrition/5-htp-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.rxlist.com/5-htp/supplements.htm
https://www.healthline.com/health/dong-quai-ancient-mystery#benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1608/griffonia-simplicifolia
https://www.healthline.com/nutrition/wild-yam-root#health-claims
https://www.franciscanhealth.org/news-and-events/news/first-signs-perimenopause
https://www.healthline.com/health/menopause#diagnosis

Reguluj hormóny a zmierni nepríjemne príznaky menopauzy
background
112 Recenzie
MenoWELL
60 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 30 dní / 0,43€ na deň

Prírodná bylinná zmes pre ženy, ktoré by chceli od menopauzy viac než len nepríjemné symptómy.

Pomáha zmierniť príznaky menopauzy, ako sú návaly tepla, potenie a podráždenosť a pomáha zlepšovať náladu.


€26,00
Prečítajte si viac
Skúsenosť zákazníčok s Her Biotic: 7 žien, 7 príbehov
Ocitli ste sa v situácii, keď máte pocit, že vás vaše telo necháva na pospas osudu? Opakujú sa vám problémy s plesňami a ...
AKO ZLEPŠIŤ KVALITU SPÁNKU (a prečo je to dôležité)?
Vo svete, kde je tempo života každým dňom rýchlejšie, úroveň stresu stúpa, vystavenie prirodzenému svetlu sa každým dňom z...
SÚ ČREVÁ VINNÍKOM VAŠEJ PROBLEMATICKEJ PLETI?
Sú to najmä ženy, ktoré keď zbadajú pupienky, akné a iné nečistoty, ktoré sa na pleti objavujú sú hneď vyvedené z miery. P...