Toxické črevo je domovom všetkých závažných chorôb (Ako mu predchádzať?)
Jednou z najdôležitejších úloh vášho čreva je vylučovanie toxínov. Ale črevo nemôže robiť svoju prácu dobre, ak ho naplníte zlým jedlom, dostatočne necvičíte a užívate veľké množstvo liekov (ako liekov na predpis, tak aj všetkých ostatných chemických liekov). Všetky tieto faktory silne zaťažujú vaše črevá.

Nezdravý životný štýl vedie k poruchám metabolizmu cholesterolu v pečeni, čím sa zvyšuje obsah zlého cholesterolu v krvi a tým aj možnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení.

Citlivý, podráždený žalúdok, časté zápaly močového mechúra, nadúvanie, zápcha a/alebo hnačka a kožné ochorenia, ako je aknózna alebo nadmerne suchá pokožka, sú jasnými príznakmi toxického čreva.


Čo spôsobuje toxické črevá?

V dnešnom svete sme obklopení toxínmi a environmentálnymi faktormi, ktoré priamo ovplyvňujú našu pohodu a, samozrejme aj naše črevá. Je domovom miliárd baktérií, dobrých (nepatogénnych) a zlých (patogénnych).


Rozmanitosť a početnosť prvých (dobrých baktérií) závisí od toho, aký dobrý je náš imunitný systém, ako sa cítime a ako fungujú ostatné orgány v tele.


S jedmi, pesticídmi, hormonálnymi disruptormi v plastoch, mikroplastmi z rýb žijúcich v znečistených vodách (rozdiel v kvalite pstruhov zo slovenských vôd je neporovnateľný s lacným tuniakom, plným mikroplastov pochádzajúcich z najviac znečistených častí sveta); ťažké kovy v životnom prostredí a potravinách, chemikálie vo vode (chlór), kozmetika (parabény, sulfáty, fluór...), čistiace prostriedky (pozor, čistiace prostriedky zabíjajú aj všetky dobré baktérie v prostredí, ktoré sa dostávajú do nášho tela a chránia nás!) , sme neustále pod útokom a prispievame tak k znižovaniu diverzity dobrých baktérií v našej črevnej mikrobiote.


Ak ku všetkému pridáte lieky, ktoré užívate (antibiotiká, analgetiká, antikoncepčné tabletky), dostanete recept na katastrofu.


Jedlo tiež zohráva veľkú úlohu, pretože ľudia, ktorí majú vážne príznaky toxického čreva, majú tendenciu jesť dosť mastné, ťažko stráviteľné jedlá. Striekané potraviny plné pesticídov a priemyselné potraviny plné konzervantov ešte viac ochudobňujú prostredie, v ktorom môžu dobré baktérie robiť svoju prácu a spracovávať všetky toxíny z prostredia, ktorým sa, úprimne povedané, už úplne nevyhneme.

"Nezáleží na tom, čo robíte občas,

DÔLEŽITÉ JE, ČO ROBÍTE KAŽDÝ DEŇ.”


1. Kľúčová je protizápalová diéta

 


Protizápalová diéta môže byť pre každého iná. To, čo je pre niekoho úplne zdravá voľba, môže byť pre iného príčinou rôznych zápalov. Preto je najdôležitejšie nájsť potraviny, ktoré vaše telo netoleruje a vylúčiť ich zo svojho jedálnička.


Výskum ukázal, že potravinová intolerancia je spojená s protilátkami v imunitnom systéme keď jeme určité potraviny, a tie následne spôsobujú zápal. Môžete byť alergický na lepok, no ani o tom neviete. Lekárske testy ukazujú celiakiu, keď intolerancia prerastie do autoimunitného ochorenia.


Citlivosť na mliečne výrobky môže spôsobiť aj zápalové stavy v čreve a tým aj dráždivosť a priepustnosť črevných stien. Kravské mlieko okrem iného obsahuje bielkovinu A1, nazývanú kazeín, ktorá poškodzuje naše črevá.


Ak nie ste prehnane naviazaní na jedno alebo druhé (lepok a mliečne výrobky), odporúčame vylúčiť oboje aspoň na 30 dní.


2. Vymeňte potravinové výrobky

Ak bude príprava vašich jedál vychádzať zo skutočných potravín ako zelenina, ovocie, rastlinné produkty, kaša, ryby; urobíte obrovskú pozitívnu zmenu pre seba a svoje črevá.


Všetky spracované, balené, konzervované potraviny sú zdraviu škodlivé. Nejde len o kvalitu produktov, ale balené potraviny sú problematické najmä kvôli všetkým aditívom, konzervantom, pesticídom, sladidlám a iným plastom.


Ľudia si už zvykli kupovať produkty (krásne zabalené, vytrvalo propagované produkty nadnárodných spoločností), no teraz je čas zmeniť myslenie a vrátiť na tanier skutočné jedlo. Liečivá strava nás napĺňa energiou, prinavracia nám silu a zdravie.


3. Potraviny bohaté na vlákninu

Vláknina je pre zdravie našich čriev tak veľmi dôležitá a zároveň v našej strave veľmi zanedbávaná. Sú potravou pre zdravé baktérie.


Diétna vláknina je komplexný sacharid, ktorý sa nachádza väčšinou v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách – je najznámejšia pre svoju schopnosť zmierniť a zabrániť zápche.


Ale potraviny s obsahom vlákniny poskytujú aj ďalšie zdravotné benefity, ako napr pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť, znižujú riziko cukrovky a srdcových chorôb. Dôležitá úloha, ktorú vláknina v tele zohráva, je udržiavať zdravé baktérie vo vašom čreve, ktoré sú zodpovedné za pohodu, zdravie, trávenie.


2 druhy vlákniny (potrebujeme oba!):


Rozpustná vláknina:

Tento typ vlákniny sa rozpúšťa vo vode a pri kontakte s vodou pôsobí ako špongia, ktorá absorbuje toxické látky, ktoré putujú tráviacim traktom. Tento typ vlákniny sa spája aj so zlepšením metabolizmu, chudnutím, reguláciou cukru v krvi...


Nerozpustná vláknina: 

Tieto druhy vlákniny urýchľujú tok potravy naším tráviacim systémom a zvyšujú množstvo stolice. Odporúčame ich najmä tým, ktorí čelia zápche alebo nepravidelnému vyprázdňovaniu. Nerozpustná vláknina je skvelým pomocníkom aj pri problémoch s hemoroidmi.


Dospelý by mal skonzumovať 30-40 gramov vlákniny denne.


Medzi najluxusnejšie zdroje vlákniny patrí quinoa, cícer, jačmeň, ovsené vločky, mandle, lieskové orechy, kel, maliny, černice, pohánka, hrach, šošovica a červená ryža.


Majte tieto potraviny na tanieri čo najčastejšie, pretože obohatia vašu črevnú mikrobiotu.


Potraviny, ktoré absolútne nejedzte!

1. Cukor

Cukor v sušienkach, čokoládach, pečive a pekárenských výrobkoch. Vytrvajte, a vyhnite sa všetkým spomenutým. Na etikete “zdravých” koláčikov síce nájdete označenie EKO a BEZ LEPKU, to však neznamená, že tieto koláčiky nemajú veľa cukru. Samozrejme, nevzdávajte sa týchto hriechov na celý život, no ak chcete rehabilitovať stav priechodného čreva, je potrebné vyhýbať sa cukru vo všetkých jeho podobách.

2. Upravené potraviny

Patria sem transmastné kyseliny a hydrogenované oleje. Ide o jedny z najškodlivejších látok, ktoré by v skutočnosti nemali mať v ľudskej strave miesto. Nájdete ich v margaríne (novšie spôsoby získavania margarínu sú zrejme zdravšie) vo všetkých vyprážaných jedlách, nezdravých maškrtách, hranolkách, v rýchlom občerstvení, menej kvalitnom pekárenskom pečive a iných potravinách, ktoré by ste ťažko nazvali jedlom (možno tak len kalorickým jedlom).

3. Škrobové potraviny s nízkym obsahom vlákniny

Prvých 30 dní absolútne neodporúčame tieto potraviny: zemiaky, biela ryža, biele pečivo a cestoviny. Všetko spomenuté samo o sebe neobsahuje vitamíny, minerály, vlákninu ani nič potrebné pre vaše zdravie. Obsahuje však veľa škrobu a lepku, ktorý spomaľuje činnosť čriev a tým komplikuje prácu dobrým baktériám na misii.

4. Mäso a salámy

Spracované mäso a salámy sú otázne už kvôli samotnému zdroju. Zvieratá dnes žijú v zlých podmienkach, väčšina nevidí denné svetlo a živia sa len kukuricou alebo sójou vo forme krmiva. Tieto zvieratá sú tiež náchylné na mnohé ochorenia, preto pravidelne (aj preventívne) dostávajú antibiotiká a iné lieky. V dôsledku toho je mäso menej výživné a dokonca škodlivé pre naše zdravie. Druhým faktorom je samotné spracovanie mäsa. V salámach, hotdogoch, paštétach, klobásach nájdeme dusitany, zvýrazňovače chuti, konzervanty, množstvo soli a ďalšie prídavné látky, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen tráviaci trakt, ale celý náš organizmus.

Potraviny, ktoré treba jesť čo najčastejšie!


1. Kokosový tuk

Kokosový tuk obsahuje kyselinu laurovú a kaprinovú a pôsobí priamo proti plesniam a má antimikrobiálne účinky. Priaznivo pôsobí aj na toxické črevá. Tuk je zároveň ten, na ktorý sa viažu toxíny a vylučujú sa z tela von. N kokosovom tuku môžete aj piecť (pozor! Musí obsahovať nápis na výrobku - nerafinovaný), môžete si ho pridať do rannej prosovej kaše, dochucovať ním šaláty alebo ho jesť len tak "nasucho" ako polovičku čajovej lyžičkou.

2. Zdravé tuky

Avokádo, extra panenský olivový olej, olivy, mandle, semienka (chia, ľanové semienka, konopné semienka), olej z čiernej rasce, ...


3. Ovocie

Kokos, bobuľové ovocie, kiwi, kaki, papája, ananás, banán, mandarínka, citrón, hruška. Ovocie je najlepšie jesť ráno a s mierou, pretože napriek obsahu vitamínov a minerálov obsahuje aj veľa cukru. Jeden až dva druhy ovocia denne budú viac než dosť.

4. Strukoviny

Jačmeň, cícer, šošovica a fazuľa sú oslavované pre svoju vlákninu. Dobre sa im bude dariť v polievkach, šalátoch, rizotách, nátierkach, fašírkach. Strukoviny musia byť 24 hodín pred varením namočené alebo fermentované až 48 hodín. Dôvodom užitočnosti je rozklad kyseliny fytovej, ktorá je prirodzene prítomná vo väčšine obilnín a strukovín a svojou prítomnosťou v čreve bráni vstrebávaniu minerálov.


5. Kaše a obilniny

Doprajte si prosovú kašu, pohánkovú kašu a quinou – ale nepreháňajte to s nimi. Ak raňajkujete prosovú kašu, tak si na obedový tanier dajte rybie filé a pečenú zeleninu s miskou šalátu.


6. Zelenina s malým množstvom škrobu a väčším množstvom vlákniny

Všetka tmavozelená zelenina (kel, mangold, špenát, púpava, žihľava) je vo vašom jedálničku viac než vítaná. Vymeňte obyčajné zemiaky za batáty a doprajte si poriadnu dávku brokolice, karfiolu, zeleru, feniklu a špargle.


7. Horká čokoláda bez cukru alebo pravé kakao

Pravé kakao je cenným zdrojom antioxidantov a polyfenolov a výrazne zvyšuje hladinu serotonínu (t.j. hormónu šťastia). Pomáha vám kontrolovať chuť na sladké a zároveň je zdravá pre vaše črevá a celé telo. Ak hľadáte čokoládu v bežnom obchode, stačí si pozorne prečítať zloženie. Hľadáte čokoládu, ktorá obsahuje minimálne 80% kakaa a je bez pridaného cukru, sirupov a pod.


8. “Prírodné probiotiká” a fermentovaná zelenina

Moderná spoločnosť zabudla na múdrosť jedenia a skladovania potravín, ktoré boli kľúčové pre výživu rodiny v našej krásnej alpskej zemi, kým sme na každom rohu nepostavali supermarkety. Fermentácia, kvasenie a zaváranie potravín sú spôsoby, ako uskladniť letné plodiny či ovocie a zároveň obohatiť ich funkciu. Kyslá kapusta, repa, nakladaná cvikla, paprika, uhorky a fazuľa sú potraviny, ktoré sú vo vašom jedálničku ešte vítanejšie.


9. Čerešničkou na torte sú bylinky

Všetky bylinky sú viac než vítané, ale najviac by sme vydvihli klinčeky, oregano, mätu, tymián, majoránku, hroznové jadierka, mätu piepornu, kurkumu a rascu!

Bylinky obsahujú obrovské množstvo polyfenolov, ktoré majú vynikajúce antioxidačné vlastnosti a pomáhajú tak predchádzať oxidačnému stresu v tele, o ktorom je známe, že spôsobuje poškodenie tkaniva a vedie k mnohým ochoreniam.


Ďalšie triky a tipy


1. Čaj proti stresu

Čajová zmes, ktorú si pripravíte ľahko sami doma, sa postará o obnovu čriev, hĺbkovú detoxikáciu a posilnenie imunitného systému (to všetko posilní pôsobenie dobrých baktérií bojujúcich proti kandide).

Za 1 l čaju potrebujete:

  • 2 cm nastrúhaného koreňu zázvoru
  • Lyžička kurkumy
  • 1⁄2 čajovej lyžičky mletého kardamónu (alebo 2 čajové lyžičky drvených semienok v mažiari)
  • 1 lyžička klinčekov
  • 1⁄2 lyžičky škorice

Všetko zalejeme vriacou vodou, necháme 10-15 minút postáť a precedíme. Takýto čaj je ideálne piť pred obedom a/alebo večerou.

 

2. Obnovujúca polievka s riasami

Určite poznáte známu slovenskú polievku – hovädzí vývar. Ide o pomaly varenú polievku z hovädzích kostí, kúsok hovädzieho mäsa a hľuzovej zeleniny. Takáto polievka obsahuje veľa kolagénu a glukozamínu, ktoré vaše črevá pri rehabilitácii potrebujú.


Keďže sami obhajujeme viac rastlinnú stravu, máme pre vás lepšiu alternatívu.


Vegánska kolagénová polievka sa pripravuje pridaním organických rias wakame namiesto kostí, ktoré sú povestné svojimi výbornými nutričnými vlastnosťami (obsahujú veľa horčíka, vápnika, železa a ďalších vitamínov a minerálov). Obohacujeme ju bio ryžovou hmotou a dodávame tak do našej polievky pohodu fermentovaného jedla. Môžeme pridať aj skvelé huby shitake. Lahodnú polievku môžeme zahustiť mrkvovými a cuketovými rezancami a kockami restovanej zeleniny a tofu.

Vegánska polievka (alebo ak ste naozaj zaprisahaný mäsožravec – hovädzí vývar) je uvarená v hojnosti a môžete si ju zamraziť na časy, keď ste v časovej tiesni, no váš žalúdok a črevá si aj napriek tomu vychutnajú teplé a posilňujúce jedlo.

Ak tento vývar nájdete v jedálničku každý deň, bude to viac než vítané.


3. Dodržiavajte pravidlo 2⁄3 jedál musia byť teplé

Vyhýbajte sa prevažne surovej zelenine. Kombinujte jedlá tak, že na raňajky zjete výživné smoothie s avokádom, čerstvým kakaom, čučoriedkami a špenátom, na obed teplý guláš a na večeru pečenú rybu s čerstvým šalátom.


4. Ranný dúšok oleja

Premieľanie oleja je dlhoročnou praxou, ktorá sa dodnes odporúča v ajurvéde, naturopatii a iných alternatívnych odvetviach medicíny. Premieľanie oleja v ústach (po vyčistení zubov) pomôže udržať vašu ústnu dutinu zdravú. Ústa sú začiatkom vášho tráviaceho traktu a sú kľúčové pre ničenie parazitov a vylučovanie toxínov z tela.

Odporúčame olej z čiernej rasce, konopný olej alebo kokosový olej.

Polievkovú lyžicu oleja premieľajte v ústach 5-10 minút a potom vypľujte. Po tomto čistiacom rituále vám odporúčame znovu si vyčistiť zuby.


5. Podporte telo probiotikami

Podporte svoje črevá probiotikami vo forme doplnkov stravy. Len správne jedenie vám nenavedie črevá do rovnováhy. Preto je dôležité podporovať ho probiotickou kúrou. Len tak sa v črevách usadí dostatočné množstvo prospešných baktérií (nazývaných bakteriálne kolónie), ktoré vás ochránia pred všetkými problémami a chorobami, ktoré môže skolabovaná črevná flóra spôsobiť.


Dbajte na detoxikáciu čriev

Dodržiavaním týchto tipov dokážete veľa, pretože výživa je najdôležitejším prvkom pri rovnováhe vášho čreva. Probiotická terapia sa však odporúča každému, kto užíval antibiotiká niekoľkokrát v živote alebo denne užíva antikoncepčné tabletky. Aby bola terapia úspešná, probiotická kúra by mala trvať minimálne 3 mesiace, najlepšie však ešte nejaký ten mesiac navyše. Len počas tejto doby sa vaše črevo konečne stabilizuje a kolónie dobrých baktérií sa úspešne usídlia. Toto je veľmi solídny základ. Základ, ktorý si neskôr udržíte správnou výživou (ako je popísané vyššie) a opakovanými probiotickými terapiami, keď to bude potrebné..

Odporúčame
background
4 Recenzie
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 30 dní / 0,76€ na deň

Unibiotic Saccharomyces Boulardii je profesionálna zmes mikrobiologických kultúr a fruktooligosacharidov FS2-60, ktoré zahŕňajú oligosacharidy a rastlinný inulín. Kombinácia dobrých baktérií a potravy pre mikrobiologické kultúry zaisťuje efektívnu obnovu črevnej mikroflóry.

Unibiotic sa môže pochváliť s 6,5 miliardami kultúr na kapsulu.

€22,90
Prečítajte si viac
8 POTRAVÍN, KTORÉ POMÁHAJÚ NASTAVIŤ ROVNOVÁHU ŽENSKÝCH HOMÓNOV
Hormóny sú látky, ktoré riadia vaše zdravie a pohodu. Pokiaľ sú v rovnováhe a hladko plnia svoje úlohy, zvyčajne sa s nimi...
Anti-age jedálniček: 10 potravín pre krásu zvnútra i zvonku
Krásna a mladistvá pleť. To je ideál, ku ktorému sa v dnešnej spoločnosti snažíme všetci dopracovať. Nejde však iba o vzhľ...
AKO STRES (TRVALE) POŠKODZUJE VAŠE TRÁVENIE
Stres. Slovo, ktoré môžete počuť z každej strany. Dočítate sa o ňom vo všetkých článkoch o zdraví. Stal sa hlavnou hviezdo...