5 MÝTOV O DETOXIKÁCIÍ
Detoxikácia organizmu sľubuje viac energie, lepšiu psychickú a fyzickú pohodu a posilnenie imunitného systému. Detoxikácia (ľudovo nazývaný detox) je téma, ktorá pobláznila svet, a preto o detoxikácií koluje stále viac a viac mýtov. Na to, ktoré z nich sú a ktoré nie sú pravdivé, sa pozrieme v tomto článku.

Ľudia kedysi nepoznali detoxikáciu!

Samozrejme, že nepoznali. Život bol ale pomalší, stravovali sa systémom „zo záhrady alebo z poľa na stôl“, deň končili a začínali „so sliepkami” (teda mali kvalitný spánk každú noc) a žili v prostredí, ktoré ešte nebolo ani zďaleka také znečistené ako dnes. 

Stravovacie návyky, vysoká miera stresu spôsobená moderným spôsobom života a toxíny z prostredia sú príčinou zápalových stavov v našom tele, hormonálnych porúch a nekončiacej sa malátnosti. Zápaly, hormonálna nerovnováha a iné problémy môžu z dlhodobého hľadiska viesť k chronickým ochoreniam, preto zakročte už pri prvých varovných signáloch.

Na samotný fakt, že vaše telo potrebuje “očistu” vás ľahko upozornia tieto príznaky: 

  • únava, ktorá nie je rozptýlená ani spánkom
  • hmla vo vašej hlave, kvôli ktorej ste sotva schopní niečo urobiť
  • letargia
  • problémy so svrbením a citlivou pokožkou
  • tráviace ťažkosti (hnačka alebo zápcha)
  • časté bolesti hlavy
  • precitlivenosť na potraviny, ktoré ste si predtým nezaznamenali
  • celkový nedostatok energie, ktorý nezdvihne ani niekoľko káv denne
  • časté prechladnutia, vírusy a oslabenie imunitného systému
  • časté zápaly


NAŠE TELO JE VYBAVENÉ VŠETKOU POTREBNOU „TECHNOLÓGIOU“ NA  PRIRODZENÚ OČISTU TELA

Ľudské telo je mimoriadne komplikovaný, no šikovný systém, ktorý sa okrem iného čistí aj od jedov, toxínov a látok, ktoré mu neslúžia k dobru. 

Veľkú zásluhu na tom má pečeň, ktorá je naším najväčším „čistiacim“ orgánom. O čistenie sa okrem pečene starajú aj obličky, črevá, pľúca a koža.


Všetky procesy očisty či detoxikácie organizmu prebiehajú každý deň, automaticky, bez nášho vedomia.


Prečo by sme potrebovali dodatočnú detoxikáciu, keď telo robí všetko samo?

OČISTA TELA MÔŽE PREBIEHAŤ IBA VTEDY AK NIE JE V TELE NADMERNÉ MNOŽSTVO TOXÍNOV

Detoxikácia je kľúčový biologický proces v tele, ktorý nás udržuje pri živote. Keby z nás pečeň, črevá, obličky a pľúca usilovne neodstraňovali všetky nečistoty, jednoducho by sme neprežili.

Problém nastáva, keď jedlo, škodlivé zlozvyky, znečistenie životného prostredia a stres zaťažia 4 najdôležitejšie detoxikačné orgány natoľko, že už nedokážu plniť svoje úlohy na 100%.

Predstavte si … 

Do pohára s objemom 1 liter môžete naliať presne 1 liter vody. Ak do neho chcete naliať 1,5 l vody, voda sa cez okraj vyleje von.

Ak by naše telo (len napríklad) malo schopnosť denne prečistiť a vyplaviť z tela 1 l toxínov a my doň dodáme 0,5 l navyše, prebytočné toxíny v našom tele zostanú.

Obranný mechanizmus organizmu vie, že prebytočné toxíny sa nesmú voľne vznášať v krvnom obehu, pretože by sme sa v krátkom čase otrávili. Preto sa nadbytok jedov, ktoré nedokáže eliminovať, začne ukladať. Tukové tkanivá sú dokonalou zásobárňou toxínov (to tiež vysvetľuje, že čím viac nadbytočného tuku máte, tým viac toxínov vaše telo ukladá).

Ak spozorujete príznaky uvedené vyššie a viete, že vaše telo potrebuje detoxikáciu, potom je čas konať.

Ale ako?

Môžete postupovať podľa týchto 12 krokov:

12 KROKOV PRE ÚSPEŠNÚ DETOXIKÁCIU

#1 Voda je najlepšia superpotravina

Všetci vieme, že musíme piť dostatok vody, no stále na to zabúdame. Sladké šťavy a rôzne „ochutené vody“ sa nerátajú. Pite čistú vodu, nesladené bylinkové čaje a domáce limonády (bez cukru!). Keď sme hydratovaní, metabolické orgány plnia svoju úlohu ľahšie a lepšie.

#2 Bez kvalitného spánku nie je život

Bez spánku by človek zomrel skôr ako bez jedla. Spánok je jedným z najdôležitejších faktorov nášho prežitia a pohody. Každý proces, ktorý v tele prebieha, závisí od spánku. V noci klesá hladina kortizolu, stresového hormónu; regulujú sa všetky hormonálne procesy a obnovuje sa organizmus – čo znamená aj upokojenie zápalových stavov a detoxikáciu organizmu. Samozrejme, najkvalitnejší spánok je v noci, ideálne medzi 22:00 a 6:00, ale samozrejme, nie všetci máme rovnaké možnosti. Základom je nájsť si čas a množstvo spánku, ktoré vám najviac vyhovuje. Snažte sa zaspať pred polnocou a doprajte si pokojný spánok aspoň 7 hodín.

#3 Čerstvý vzduch okolo nás

Ste celý deň medzi štyrmi stenami (ja viem, niekedy to inak nejde, hlavne pre nás všetkých, ktorí pracujeme za počítačom a v interiéri. Ale existuje riešenie - otvorte okná! Dobré a pravidelné vetranie je nevyhnutné pre zdravie a pohodu. Bez kyslíka stúpa vo vzduchu obsah baktérií, vírusov a toxínov.

#4 Pohyb je nevyhnutnou súčasťou každodenného života

Cvičenie a fyzická aktivita sú dobré nielen na zlepšenie  kondície, ale aj na reguláciu hormónov, detoxikáciu a celkovú pohodu. Potrebujete aspoň 30 minút pohybu každý deň (chôdza, joga, strečing, ľahké bicyklovanie) a 3-krát týždenne intenzívnejšiu fyzickú aktivitu. Spojte príjemné s užitočným a vyberte sa na výlet do kopcov alebo pouvažujte nad návštevou neďalekej posilňovne. Aj v zime vám  krátka prechádzka čerstvom vzduchu padne na úžitok.

#5 Preč s nezdravým jedlom

Mimoriadne jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako môžete podporiť svoje telo v detoxikácii, je úprava stravy. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré spôsobujú zápal a zmätok vo vašom tele (cukor, spracované sacharidy, mäso, mliečne výrobky a konzervované potraviny)! Vzdajte sa tiež ostatných toxínov, ktoré si do tela vnášate alkoholom a škodlivými neresťami.

Váš jedálny lístok by mal pravidelne obsahovať protizápalové potraviny ako čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, celozrnné výrobky a všetky potraviny bohaté na antioxidanty. Nezabúdajte na zdravé tuky a dostatočný príjem rastlinných bielkovín, dopriať si môžete aj čerstvé ryby. Deň si oslaďte napríklad kúskom pravej tmavej čokolády.

#6 Zelená, zelená, zelená a ešte raz zelená

Zelená listová zelenina a riasy sú plné chlorofylu, ktorý pomáha účinne detoxikovať organizmus. Každé jedlo by malo obsahovať aspoň 30-50% zelenej zeleniny. Zelená listová zelenina má toľko pozitívnych účinkov na organizmus ako máloktorá iná potravina. Má schopnosť prečisťuje krv, zlepšuje cirkuláciu (a tým pomáha lymfe vyplavovať stagnujúce látky z tela), posilňuje imunitný systém, je plná vitamínov, minerálov a črevá ju milujú, spôsobuje vyššiu energetickú hladinu, zlepšuje fungovanie všetkých metabolických orgánov a mnoho ďalších vecí.

#7 Zapotiť sa nie je na škodu

Tak ako toxíny odstraňujete z tela chodením na toaletu, aj potením sa zbavujete toxínov. Vysoko intenzívna fyzická aktivita a návšteva sauny priaznivo vplývajú na váš imunitný systém, tak aj na prečistenie organizmu. Zaraďte do svojho rozvrhu pravidelné potenie sa aspoň 1x týždenne.

#8 Nenahraditeľné korenie

Korenie a bylinky nielen dobre chutia, ale sú považované za skutočnú pokladnicu antioxidantov a prospešných látok, ktoré pomáhajú telu lepšie fungovať. Sedem najúčinnejších korenín, ktoré pomáhajú upokojiť zápaly a detoxikovať organizmus sú: kurkuma, zázvor, škorica, kajenské korenie, šalvia, klinčeky a rozmarín.

#9 Riasy a trávy sú kráľovné detoxikácie

Riasy a trávy sú skutočným zeleným pokladom na detoxikáciu. Najväčší detoxikačný účinok má chlorella, ktorá pečeni pomáha natoľko, že pomôže aj po alkoholickej noci. Medzi najcennejšie riasy a trávy patrí spirulina, chlorella, jačmeň a pšenica. Všetky štyri sú pri detoxikácii neoceniteľné. Mnoho ľudí nemá rado ich chuť, preto sú riasy a trávy vo forme kapsúl alebo obkladov ideálnym riešením (viac o tom na konci príspevku).

#10 Podporujte črevá

Črevá zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu pri detoxikácii organizmu a vstrebávaní živín. Ak vo vašich črevách kraľujú zlé baktérie a choroboplodné organizmy, potom sa môžete rozlúčiť s účinnou očistou tela a využívaním vitamínov a minerálov z potravy. Doprajte svojim črevám fermentované potraviny, ktoré sú plné dobrých baktérií (kyslá kapusta, vodný kefír, kimchi atď.); prebiotické potraviny, ktoré sú potravou pre dobré baktérie (cibuľa, pór, artičoky, banány, ...) a probiotické kultúry vo forme potravinových doplnkov, ktoré dajú vaše črevá konečne do poriadku.

#11 Ekologické potraviny sú základ

Bohužiaľ akékoľvek zdravé jedlo môžete jesť, no vášmu telu veľmi neprospieva, ak je plné pesticídov a hormonálnych disruptorov. Rozhodnite sa pre miestne, sezónne a organické ovocie, zeleninu a obilniny. Dnes to už naozaj nie je taký veľký problém. Vydajte sa na prechádzku na najbližší trh alebo sa zapojte do jedného z projektov, v ktorých vám domov doručia čerstvé produkty priamo od miestnych farmárov.

#12 Používajte čo najmenej chemikálií

Ani netušíte, s koľkými chemikáliami prichádzate denne do kontaktu. Pozrite sa, čo je napísané na obale vašej kozmetiky a make-upe, otvorte vašu zásobu čistiacich prostriedkov a čoskoro vám bude jasné, koľko umelých látok denne „skonzumujete“. Vymeňte tekuté mydlo za bežné tuhé mydlo, umelé sprchové gély za prírodné a namiesto drahých krémov si kúpte krémy v bio-kvalite alebo vyživujte pokožku olejmi. Viete tiež kúpiť prírodné čistiace prostriedky, ktoré sú veľmi účinné a oveľa šetrnejšie k vám a vášmu zdraviu.


Aj keď sú vám všetky kroky detoxikácie jasné, stále sa neviete zbaviť mýtov a neprávd, ktoré o detoxikácii kolujú?


Pozrime sa na 5 najčastejších mýtov.

5 MÝTOV O DETOXIKÁCII (A VYSVETLENIE, PREČO NIE SÚ PRAVDIVÉ)


1 Detoxikácia by mala byť „intenzívna“

Prvou, najčastejšou a najnebezpečnejšou chybou pri detoxikácii je robiť ju intenzívne a rýchlo. Zdravie nikdy nedosiahnete „cez noc“. Ak do včerajšieho dňa váš jedálniček pozostával z troch kalorických jedál, niekoľkokrát týždenne ste sa uchýlili k rýchlemu občerstveniu a k tomu všetkému si každý večer doprajete pár kúskov chleba; nie je vhodné, ak váš jedálny lístok bude zrazu pozostávať len zo zelených štiav.

Ak telesná hmotnosť začne príliš rýchlo klesať, do krvného obehu sa uvoľní obrovské množstvo toxínov, ktoré inak „spia“ nahromadené v tuku. Takže nielenže budú výkyvy nálad ešte horšie a motivácia k práci bude ešte menšia, ale pocítite aj únavu a pokles imunity.

Nič sa v tele nedeje „rýchlo“ a „nasilu“. Detoxikácia by mala prebiehať šikovne, pomaly, plánovane a krok za krokom. Len tak si udržíte pohodu počas celého procesu a príliš nezaťažíte svoje telo.

2. Detoxikácia počas jedného týždňa

Telo nefunguje podľa zásady - znečisťuj celý rok, prečisti za 1 týždeň. Ak chcete, aby bola detoxikácia účinná a bezpečná, potrebujete aspoň 2 - 3 mesiace. Ešte lepšie bude, ak si životosprávu a stravu zariadite tak, aby ste podporili telo v každodennej detoxikácii. Takto budú pravidelné detoxikačné kúry oveľa efektívnejšie alebo už nebudú vôbec potrebné.

3. Ak chudnem, tak moje telo aj detoxikujem

Tento mýtus je pravdivý len z časti. Ak máte veľa prebytočného tuku (najmä v oblasti brucha), máte v ňom uložené aj množstvo toxických látok. Keď schudnete a zhodíte nadbytočné kilá, musíte svoje telo podporiť v detoxikácii, keďže sa do krvného obehu uvoľňujú toxíny, ktoré boli predtým „bezpečne uložené“ v tuku. Ak je teda vaším cieľom zhodiť prebytočné kilogramy, tak detoxikácia by mala trvať minimálne 4 mesiace.

4. Nezáleží na tom, kedy začnem s detoxikáciou

Človek je súčasťou prírody a túto skutočnosť nemôžeme ignorovať. Aj naše telá fungujú v súlade s cyklami prírody. Čím viac to budete brať do úvahy, tým ľahšie budete riešiť všetky druhy zmien – vrátane detoxikácie. Jar je najlepší čas na celkovú očistu tela. Ak chcete skutočne účinný detox, ktorý vám prinesie špičkové výsledky, veľa energie a mínus na kilách; detoxikačnú kúru by ste mali začať postupne, správne a bezpečne. Lepšie skôr a pomalšie ako neskoro a zbytočne urýchlene. 

5. Keď sa detoxikujem, mám pokoj na celý rok

Viete si predstaviť, že by ste raz za rok šli na dentálnu hygienu, no potom by ste si celý rok neumývali zuby? No, keď vám lekár vyčistil zubný kameň a odstránil problémy, tak prečo by ste mali doma venovať pozornosť  svojim zubom? Keby sme rozmýšľali takto, tak by sme v 30tke mali všetci protézy. Nie je tomu inak ani s metabolickými orgánmi, ktoré sa starajú o detoxikáciu. Každý deň sa o ne musíte starať výberom jedla, životosprávou a prírodnými doplnkami výživy.

Dúfame, že vás už teraz mýty o detoxikácii prestali znepokojovať.

V tejto chvíli je vám už určite jasné, že detoxikácia nie je žiadna mágia ani žiadna veda. Ide jednoducho o to dať telu to, čo je mu prirodzené; zdravé jedlo plné živín, kvalitný spánok, veľa pohybu a čerstvého vzduchu. Zabezpečiť mu zdravé prostredie, pokojné myšlienky (stresu sa úplne nevyhnete, ale môžete ho znížiť a naučiť sa s ním zaobchádzať).

Ako som už spomenula v krokoch vyššie, rastliny sú obzvlášť účinné pri detoxikácii. Najmä riasy a mladé zelené obilniny, trávy. Keďže ich nie je úplne ľahké nájsť len tak v regáloch obchodov, zabalili sme ich do pohodlných kapsúl, ktoré sa ľahko sa konzumujú, nemajú nepríjemnú chuť a napriek tomu spĺňajú svoju úlohu.

GREEN D TOX - JEDINEČNÁ ZMES SUPERPOTRAVÍN NA DETOXIKÁCIU TELA VO FORME KAPSÚL PRE JEDNODUCHŠIE UŽÍVANIE

Zelené kapsuly, ako ich nazývame, vám pomôžu vyplaviť z tela všetko, čo mu neslúži.

Obsahujú bio spirulinu, bio chlorellu, bio jačmennú trávu a bio pšeničnú trávu v rovnakom pomere. V takejto kombinácii majú okrem účelu detoxikácie aj bohatú nutričnú hodnotu.


Spirulina

Špirálovitá zelená riasa spirulina poskytuje mimoriadne silný zdroj bielkovín.

Chlorella

Okrúhla jednobunková zelená riasa Chlorella dostala svoj názov podľa obrovského obsahu chlorofylu. Obsahuje ho viac ako ktorákoľvek iná rastlina, navyše je bohatá na bielkoviny a železo, čo ďalej podporuje fungovanie imunitného systému a znižuje únavu. Má tiež priaznivý vplyv na kognitívne schopnosti.

Jačmenná tráva

Jačmenná tráva ukrýva množstvo minerálov, vitamínov, železa a kyseliny listovej.

Pšeničná tráva

Pšeničná tráva obsahuje vysokú hodnotu vlákniny, kyseliny listovej, vitamínu C, vitamínu B, zinku, chrómu a železa.



Odporúčame
background
Organic Green D TOX
180 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 18 dní/ 1,16€ na deň

GREEN D TOX je unikátna zmes superpotravín na detoxikáciu organizmu vo forme kapsúl pre ľahšiu konzumáciu. Zelené kapsuly sú bohatým zdrojom antioxidantov, prispievajú k regulácii cholesterolu a znižujú hladinu glukózy v krvi a poskytujú dôležitý zdroj živín.

€20,90
Prečítajte si viac
3 ŠTÁDIÁ MENOPAUZY A SYMPTÓMY, KTORÉ NECHCETE IGNOROVAŤ
Keď sa spomenie menopauza, väčšina ľudí si myslí, že menopauza je len obdobie, kedy strácate menštruáciu a pociťujete všet...
MÝTY A PRAVDY O CELULITÍDE (+ ako s ňou efektívne bojovať)
O celulitíde existuje takmer toľko rôznych tvrdení, koľko je žien na tejto planéte. Hovoria o tom, že za to môže strava, i...
VŠETKO O INTÍMNEJ MIKROFLÓRE (+ AKO NAJEFEKTÍVNEJŠIE PREDCHÁDZAŤ A ELIMINOVAŤ ZÁPAL V TEJTO OBLASTI)
Ak si žena, toto si musíš prečítať.Poviem ti všetky potrebné informácie o druhej najväčšej mikroflóre v tvojom tele, zistí...