PRIEPUSTNÉ ČREVO - VINNÍK CHRONICKÝCH ZÁPALOV A AUTOIMUNITNÝCH OCHORENÍ
Podráždené/priepustné črevo znamená, že črevná stena sa stáva poréznou a čiastočne nestrávené bielkoviny a toxíny môžu prechádzať do tela a otráviť ho. Syndróm dráždivého čreva sa spája aj so všetkými ťažkými alergiami, Crohnovou chorobou, sklerózou multiplex, Hashimotovou chorobou, dermatitídou, psoriázou atď.

Miernejšie príznaky sa prejavujú rôznymi nepríjemnými pocitmi, ktoré sprevádzajú tráviace ťažkosti, ako je nafukovanie, citlivosť (neznášanlivosť) na niektoré potraviny, bolesť v brušnej dutine alebo nepríjemný pocit na dotyk. Bolesť je sprevádzaná kŕčmi. Po jedle sa často môžete cítiť ťažko a úplne bez energie.

Čo spôsobuje podráždené/priepustné črevo?


Prvým najzrejmejším dôvodom je spôsob stravovania.

Je chybou myslieť si, že dôležité je len to, čo jete. Veľkú rolu zohráva aj to, že jete.

Máte vo zvyku jesť 1x alebo 2x denne a keď už sa k jedlu dostanete tak ho hltáte a málo prežúvate? Vtedy sa nevytvoria všetky tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať potravu na malé kúsky a molekuly (tie sa tvoria v ústach, žalúdku a tenkom čreve!).

Výsledkom nesprávnej výživy je, že jedlo zostáva zaseknuté vo vašom čreve, čo spôsobuje hnilobu a rozklad črevných stien.

Druhou najčastejšou príčinou je nediagnostikovaná potravinová intolerancia.

Môžete byť alergický na lepok, no ani o tom neviete.

Lekárske testy preukážu celiakiu, keď sa intolerancia rozvinie do autoimunitného ochorenia. Citlivosť na mliečne výrobky môže spôsobiť zápalové stavy v čreve a tým aj dráždivosť a priepustnosť črevných stien. Kravské mlieko obsahuje bielkovinu A1, nazývanú kazeín, ktorá poškodzuje naše črevá.

Tretím dôvodom je cukor v našej strave!

Rafinovaný cukor, ktorý sa nachádza vo všetkých pekárenských výrobkoch, sušienkach, čokoládach, dokonca aj v jogurtoch, chlebe a spracovaných potravinách, je potravou pre patogénne baktérie. Tieto škodlivé baktérie vylučujú exotoxíny – toxíny, vďaka ktorým je črevná stena čoraz priepustnejšia.

Ako napraviť priepustosť čriev?

Jednoduché sacharidy ako chlieb, cestoviny, pečivo a cukry v potravinách spôsobujú kvasenie vo vašom čreve a tým tvorbu plynov, ktoré vedú k nadúvaniu a bolestiam v celej brušnej dutine. Nižšie nájdete 3 kľúčové pokyny pre váš jedálniček, povolené a zakázané potraviny a triky, ktoré ešte viac posilnia fungovanie vašich čriev a zregenerujú poškodenú črevnú stenu.



Stravovací plán

Potraviny, ktoré rozhodne vynechajte!


1. Cukor

Cukor v sušienkach, čokoládach, pečive a pekárenských výrobkoch. Vytrvajte, a vyhnite sa všetkým spomenutým. Na etikete “zdravých” koláčikov síce nájdete označenie EKO a BEZ LEPKU, to však neznamená, že tieto koláčiky nemajú veľa cukru. Samozrejme, nevzdávajte sa týchto hriechov na celý život, no ak chcete rehabilitovať stav priechodného čreva, je potrebné vyhýbať sa cukru vo všetkých jeho podobách.

2. Štipľavé jedlá(chili)

Predstavte si, ako veľmi by ste sa popálili, keby ste si na čerstvú ranu naliali trochu Tabasca. Takto sa cíti aj črevo, len vy necítite tú bolesť. Pre podráždené/ priepustné črevá sú absolútne zakázané ostré jedlá ako chilli, rôzne omáčky, ktoré okrem chilli obsahujú konzervanty a veľa cukru.

3. Modifikované potraviny

Patria sem transmastné kyseliny a hydrogenované oleje. Ide o jedny z najškodlivejších látok, ktoré by v skutočnosti nemali mať v ľudskej strave miesto. Nájdete ich v margaríne (novšie spôsoby výroby margarínu sú údajne zdravšie) vo všetkých vyprážaných jedlách, nezdravých maškrtách. Obsahujú ich aj hranolky, rýchle občerstvenie, menej kvalitné pečivo a iné potraviny, ktoré by sa len ťažko dali nazvať jedlom (možno tak iba kalorickým).

4. Škrobové potraviny podvyživené na vlákninu

Prvých 30 dní absolútne neodporúčame nasledujúce potraviny: zemiaky, biela ryža, biele pečivo a cestoviny. Všetko spomenuté samo o sebe neobsahuje vitamíny, minerály, vlákninu ani nič potrebné pre vaše zdravie. Obsahuje však veľa škrobu a lepku, ktorý spomaľuje činnosť čriev a tým komplikuje prácu dobrým baktériám.

5. Zrejúce mliečne výrobky

Všetky mliečne výrobky, ktoré patria do kategórie „vyzreté syry“, „ušľachtilé syry“, sú v prípade podráždeného/ priepustného čreva veľmi škodlivé, nakoľko spôsobujú zápalové stavy a zároveň sa starajú o nadmerné vylučovanie žalúdočnej kyseliny, ktorá ešte viac zhoršuje poleptanie črevnej steny.

6. Mäso a salámy

Spracované mäso a salámy sú otázne už kvôli samotnému zdroju. Zvieratá dnes žijú v zlých podmienkach, väčšina nevidí denné svetlo a živia sa len kukuricou alebo sójou vo forme krmiva. Tieto zvieratá sú tiež náchylné na mnohé ochorenia, preto pravidelne (aj preventívne) dostávajú antibiotiká a iné lieky. V dôsledku toho je mäso menej výživné a dokonca škodlivé pre naše zdravie. Druhým faktorom je samotné spracovanie mäsa. V salámach, hotdogoch, paštétach, klobásach nájdeme dusitany, zvýrazňovače chuti, konzervanty, množstvo soli a ďalšie prídavné látky, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen tráviaci trakt, ale celý náš organizmus.

Potraviny povolené v obmedzenom množstve


1. Vajíčka

Pri rozklade vajec vzniká vedľajší produkt čpavok. Pokiaľ je hladina kandidy zvýšená, doporučuje sa nejesť vajcia po 18. hodine večer. Vajíčka si dajte behom dňa vo forme raňajok alebo ako súčasť šalátu.

2. Strukoviny

Jačmeň, cícer, šošovica a a zelené fazule sú známe vysokým obsahom vlákniny. Hodia sa do polievok, šalátov, rizota, pomazánok či fašíriek. Vo vašomm prípade doporučujeme zelené fazule namiesto cíceru a šošovicu namiesto jačmeňa. Strukoviny je potrebné 24 hodín pred varením namáčať alebo až 48 hodín fermentovať. Dôvodom je odbúravanie kyseliny fytovej, ktorá je prirodzene prítomná vo väčšine obylnín a strukovín a svojou prítomnosťou v strave zabraňuje vstrebávaniu minerálov.

3. Cibuľa a cesnak

Aj keď sú tieto dve potraviny považované za mimoriadne zdravé potraviny, neodporúčajú sa pri dráždivom/priepustnom čreve. Vychádza to z princípu, že aj prírodný liek môže byť niekedy jed, v závislosti od stavu jedinca, ktorý „liek“ dostáva. Preto sa vo vašom prípade neodporúča cesnak a cibuľa.

Tieto potraviny jedzte co najčastejšie!


1. Kokosový tuk

Kokosový tuk obsahuje kyselinu laurovú a kaprinovú a pôsobí priamo proti plesniam, redukuje kandidózu a neovplyvňuje baktérie mliečneho kvasenia.S kokosovým tukom môžete aj piecť, pozor však na balení musí byť uvedené “nerafinovaný“, môžete si ho pridať do rannej prosovej kaše, dochucovať ním šaláty alebo ho jesť len tak "nasucho" a to pol čajovej lyžičky.

2. Zelenina

Brokolica, ružičkový kel, kapusta, mrkva, kel, baklažán, cvikla, reďkovky, špenát, zázvor, cuketa, sladké zemiaky, repa, zeler, kaleráb, maslová tekvica a tekvica hokkaido.

3. Ovocie

Bobule, kiwi, kaki, papája, ananás, banán, mandarínky, citrón, hruška. Ovocie je najlepšie jesť ráno a s mierou, pretože napriek obsahu vitamínov a minerálov obsahuje aj veľa cukru. Jeden až dva druhy ovocia denne sú viac než dosť.

4. Semienka

Chia semienka, ľanové semienka, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, konopné semienka

5. Bezlepkové obilniny

Pohánka, amarat, quinoa, ryža, proso

6. Zdravé tuky

Avokádo, olivy, kokos, omega 3 mastné kyseliny.

7. Ryby

Sardinky, makrely, pstruhy

8. Horká čokoláda bez cukru alebo pravé kakao

Pravé kakao je cenným zdrojom antioxidantov a polyfenolov a výrazne zvyšuje hladinu serotonínu (t.j. hormónu šťastia). Pomáha vám kontrolovať chuť na sladké a zároveň je zdravá pre vaše črevá a celé telo. Ak hľadáte čokoládu v klasických obchodoch, stačí si pozorne prečítať zoženie. Hľadajte čokoládu, ktorá obsahuje minimálne 80% kakaa a je bez pridaného cukru, sirupov a pod.

9. “Prírodné probiotiká” a fermentovaná zelenina

Moderná spoločnosť zabudla na múdrosť jedenia a skladovania potravín, ktoré boli kľúčové pre výživu rodiny v našej krásnej alpskej zemi, kým sme na každom rohu nepostavili supermarkety. Fermentácia, kvasenie a zaváranie potravín sú spôsoby, ako uskladniť letné plodiny a zároveň obohatiť ich funkciu. Kyslá kapusta, repa, nakladaná cvikla, paprika, uhorky a fazuľa sú potraviny, ktoré sú vo vašom jedálničku veľmi vítané.

10. Bylinky ako čerešnička na torte

Všetky bylinky sú viac než vítané, ale najvítanejšie sú klinčeky, oregano, mäta, tymián, majoránka, hroznové jadierka, mäta pieporná, kurkuma a rasca!


Ďalšie triky a tipy


1. 2⁄3 dennej stravy by mali tvoriť teplé jedlá

Vyhýbajte sa prevažne surovej zelenine. Skombinujte jedlo tak, že na raňajky zjete výživné smoothie s avokádom, čerstvým kakaom, čučoriedkami a špenátom, na obed teplý guláš a na večeru pečenú rybu s čerstvým šalátom. Taktiež neodporúčame jesť priamo z chladničky, zmrazené ovocie a pod. Priemerná teplota vo vašich črevách je 37 stupňov, takže vaše jedlá by nemali klesnúť pod telesnú teplotu, pretože to zaťažuje tráviaci trakt a spôsobuje dodatočný stres.

2. Ranný citrónový pozdrav

Začnite deň sviežou teplou limonádou, do ktorej pridáte trochu zázvoru a štipku mletého kmínu.

3. Podporte telo probiotikami

Podporte svoje črevá probiotikami vo forme doplnkov stravy. Len správne jedenie v súlade s vašimi črevami vás nenavedie do rovnováhy. Preto je dôležité podporovať ho probiotickou kúrou. Len tak sa v črevách usadí dostatočné množstvo prospešných baktérií (nazývaných bakteriálne kolónie), ktoré vás ochránia pred všetkými problémami a chorobami, ktoré môže skolabovaná črevná flóra spôsobiť.

Probiotická terapia

Ako správne vykonávať probiotickú terapiu?

  •  Mala by trvať nepretržite aspoň 3 mesiace. Buďte dôslední a vytrvajte.
  •  Probiotikum užite vždy večer, s pohárom vody, hodinu po poslednom jedle
  •  Nikdy neužívajte probiotiká na úplne prázdny alebo plný žalúdok
  •  Zatiaľ čo vy pokojne spíte a telo odpočíva, probiotiká pracujú za vás


Zdravé črevá
background
4 Recenzie
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 30 dní / 0,76€ na deň

Unibiotic Saccharomyces Boulardii je profesionálna zmes mikrobiologických kultúr a fruktooligosacharidov FS2-60, ktoré zahŕňajú oligosacharidy a rastlinný inulín. Kombinácia dobrých baktérií a potravy pre mikrobiologické kultúry zaisťuje efektívnu obnovu črevnej mikroflóry.

Unibiotic sa môže pochváliť s 6,5 miliardami kultúr na kapsulu.

€22,90
Prečítajte si viac
3 ŠTÁDIÁ MENOPAUZY A SYMPTÓMY, KTORÉ NECHCETE IGNOROVAŤ
Keď sa spomenie menopauza, väčšina ľudí si myslí, že menopauza je len obdobie, kedy strácate menštruáciu a pociťujete všet...
5 MÝTOV O DETOXIKÁCIÍ
Detoxikácia organizmu sľubuje viac energie, lepšiu psychickú a fyzickú pohodu a posilnenie imunitného systému. Detoxikácia...
TOP 5 POTRAVÍN BOHATÝCH NA VITAMÍN D (+PREČO JE TENTO VITAMÍN TAKÝ DÔLEŽITÝ)
Nedostatok vitamínu D sa stal skutočným zdravotným problémom na Slovensku aj vo svete. Nízke hodnoty ohrozujú nielen celko...