TOP 5 POTRAVÍN BOHATÝCH NA VITAMÍN D (+PREČO JE TENTO VITAMÍN TAKÝ DÔLEŽITÝ)
Nedostatok vitamínu D sa stal skutočným zdravotným problémom na Slovensku aj vo svete. Nízke hodnoty ohrozujú nielen celkovú pohodu, ale aj fungovanie imunitného systému, zdravie kostí a kardiovaskulárny systém.

Nízká hladina vitamínu D ovlivňuje nielen to, ako sa cítíme, ale aj imunitní systém, zdravie kostí a kardiovaskulární systém.

Ak sú hodnoty vo vašom tele príliš nízke, môžete trpieť:

  • bolesťou svalov a kostí
  • častou infekciou (sadne na vás každé prechladnutie),
  • apatiou a smútkom a
  • silným potením (najmä v oblasti hlavy).

Nedostatok u tak veľkého množstva ľudí možno pripísať tomu, že stále existuje silné zakorenené myslenie, že potreba vitamínu D sa napĺňa chôdzou alebo ležaním na slnku.

Naozaj to tak je?

Skôr než prezradím odpoveď, pozrime sa, čo je to vitamín D a ako sa v tele vyrába.

ČO JE VITAMÍN D (a je to vôbec vitamín?)

D nie je v skutočnosti vitamín, ale hormón. Názov „slnečný vitamín“ vznikol najmä preto, že jeho tvorba si vyžaduje vonkajší vplyv a možno ho v menšej miere prijímať aj konzumáciou v jedle.

Syntézou v koži, požitím potravy alebo doplnkov stravy sa vitamín D prenáša do pečene, kde sa mení na biologicky neaktívny vitamín a ukladá sa v pečeni alebo kostrovom svale. Neskôr sa v obličkách premení na biologicky aktívnu formu alebo hormón. V tele neprebieha takmer žiadny chemický proces, ktorý by vitamín (alebo hormón) D neovplyvňoval, a navyše takmer všetky bunky majú naň naviazané receptory, od mozgu a nervov až po kosti.

Patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch a na teplo je necitlivý.

Vitamín D je syntetizovaný v koži slnečnými lúčmi.

Vitamín D sa syntetizuje v koži vplyvom slnečného žiarenia (UVB lúče s vlnovou dĺžkou 280 až 320 nm). Pri správnom opaľovaní by ste mohli syntetizovať okolo 10 000 jednotiek vitamínu D denne, ale museli by ste splniť až 4 podmienky súčasne:

Povrch pokožky vystaviť slnku

Ak chcete, aby vám pokožka syntetizovala vitamín D, musíte slnku vystaviť aspoň štvrtinu povrchu pokožky.

Pozrite...

Ak idete na prechádzku a vystavujete slnku len ruky a tvár, prechádzka by mala trvať aj dve hodiny, kým sa v pokožke nasyntetizuje dostatok vitamínu. A aj to by platilo len vtedy, ak by boli splnené všetky nasledujúce podmienky.

Čas vystavenia slnku

Ako som vám už spomínala, veľmi dôležitý je aj čas slnenia. Samozrejme tu nastáva problém, pretože pri príliš dlhom vystavení pokožky slnku môže ľahko dôjsť k jej popáleniu (na vine sú UVA lúče).

Doba vystavenia slnku podľa UV indexu

Je čas na trochu čísel a matematiky, ste pripravení?

Aby sa vitamín D tvoril, je ideálne, aby uhol slnka bol väčší ako 50°. Na Slovensku sa slnko pod týmto uhlom objavuje prvýkrát začiatkom apríla a naposledy začiatkom septembra.

To však nie je všetko. Okrem uhla slnečných lúčov treba brať do úvahy aj vhodný čas. Počas najideálnejších dní je tento čas medzi 10 a 16, ale všetci si uvedomujeme, že v tomto období je veľmi silné aj UVA, nebezpečné slnečné žiarenie. Ležanie na slnku preto nie je práve najlepšia voľba, však?

Doba opaľovania podľa typu pokožky a zdravotného stavu

Ak sa rozhodnete chytať slnečný vitamín prirodzenou cestou (nezabudnite, je to možné len medzi aprílom a septembrom), nezabudnite pri plánovaní opaľovania myslieť na svoju pokožku, hlavne ak ste svetlejší typ citlivý a náchylný na spálenie.

Hmm, na to, aby sa vitamín D syntetizoval v koži pomocou slnka, je potrebné zdolať veľa podmienok, však?

Tu nastáva problém. Existuje niekoľko dôvodov, prečo nezískavame dostatok vitamínu D iba zo slnečného žiarenia.

3 hlavné dôvody, prečo neprijímame dostatok vitamínu D zo slnka


Európania trávia 90 % svojho času v uzavretých priestoroch

Hoci si myslíte, že trávite dosť času vonku, Európania trávia väčšinu času v interiéri. Môže za to dlhý pracovný čas, starostlivosť o rodinu, domácnosť a iné nevyhnutné práce. Prechádzka v prírode niekoľkokrát týždenne alebo len cez víkend nestačí na uspokojenie vašej potreby vitamínu D.

Zemepisná poloha

Najviac slnka dostávajú tí, ktorí žijú najbližšie k rovníku. Tvorba vitamínu D v pokožke si vyžaduje UVB lúče, ktoré sa k nám na Slovensko dostanú len od začiatku apríla do začiatku septembra. Pre optimálne množstvo UVB lúčov musíte byť na správnom mieste a v správnom čase, aby ste tieto lúče dosiahli v správnom uhle. Mimo týchto „okien“ na nás svietia len UVA lúče, ktoré neumožňujú syntézu vitamínu D, a navyše sú škodlivé.

Ochrana pred slnkom

Ochrana pred slnkom je nevyhnutná, najmä v lete a počas hodín, keď sú slnečné UVA lúče najsilnejšie. Sú to lúče, ktoré spôsobujú poškodenie kože a tým podporujú vznik kožných ochorení. Keďže sa krémami a oblečením chránite pred slnkom aj vtedy, keď to nie je absolútne nevyhnutné, syntéza vitamínu D v pokožke nie je možná.

Teraz, keď už viete, prečo ho zo slnka nemôže získať dostatok, možno sa pýtate, prečo je to vôbec tak dôležité. Neustále o ňom hovoríme a zdôrazňujeme, aké dôležité je, aby nám nechýbal.

Aké sú jeho funkcie v tele?

Vedecky dokázané účinky vitamínu D


Zdravie kostí

Najznámejší je pre svoj vplyv na zdravie kostí. Ešte predtým, ako sa stal obľúbeným doplnkom stravy na posilnenie imunitného systému, bol nenahraditeľným doplnkom pre všetkých novorodencov. Je to jeden z najdôležitejších vitamínov pre hustotu, silu a zdravie kostí.

Spomedzi vitamínov a minerálov súvisiacich s kosťami je najdôležitejší vápnik, nič vám však nepomôže, ak máte dostatok vápnika, ktorý sa nevie do kostí vstrebať. Táto dôležitá úloha pomocníka pri vstrebávaní vápnika do kostí patrí vitamínu D, ktorý zabezpečuje vstrebávanie vápnika z potravy a následné hromadenie v kostiach. Ak máte nedostatok, vápnik v čreve sa nevstrebe správne a navyše vznikne obmedzené pôsobenie parathormónu, ktorý je zodpovedný za reguláciu vylučovania vápnika a fosforu.

Imunitný systém

Imunitný systém je komplexný systém buniek a orgánov, ktoré umožňujú telu odhaliť a zničiť cudzie látky, ktoré sa do tela dostávajú. Kľúčovú úlohu v tom zohrávajú bunky, ktoré rozpoznávajú a ničia votrelcov.

Jednou z týchto buniek sú tiež T bunky. Títo ako ozbrojení vojaci čakajú na aktiváciu a príkaz podniknúť odstránenie „mimozemšťanov“. Za túto aktiváciu je zodpovedný vitamín D.

Ak máte nedostatok slnečného vitamínu, T bunky nereagujú, ale odpočívajú, čím dávajú vírusom a baktériám voľnú cestu.

Kardiovaskulárne zdravie

Vaše srdce závisí aj od vitamínu D. Čoraz častejšie sa ukazuje, že je dôležitou súčasťou zdravia kardiovaskulárneho systému. Dostatočné hladiny vitamínu D v krvi môžu pomôcť znížiť a regulovať krvný tlak, a tým zachovať kardiovaskulárne zdravie.

Chronická únava

Zaujímalo vás niekedy, prečo sme v lete všetci takí plní energie a s prvým poklesom teploty, kratšími dňami a hustou hmlou nám prudko klesá nálada?

Príčin únavy je hneď viacero, no ovplyvňuje ju aj často prehliadaný nedostatok vitamínu D.

Smútok

V jesenných a zimných mesiacoch sú okrem únavy výrazné najmä depresie a smútok. Je to spôsobené aj tým, že UVB lúčov a tým aj vitamínu D je v týchto mesiacoch výrazne menej. Jedna štúdia analyzovala účinky vitamínu D3 vo forme doplnku stravy v zimných mesiacoch ,užívanie doplnku stravy preukázalo pozitívne účinky na tieto príznaky.

➡️ Štúdiu si môžete pozrieť TU.

Ďalšia štúdia zahŕňala dospievajúcich, ktorí mali príznaky depresie. Zistili, že takmer 90 % účastníkov malo príliš nízku hladinu vitamínu D, a tak sa rozhodli zvýšiť túto hladinu. Po troch mesiacoch hladina vitamínu D v krvi výrazne stúpla a účastníci zaznamenali zníženie depresie, únavy, podráždenosti, zlej koncentrácie a zlepšenie spánku.

➡️ Štúdiu si môžete pozrieť TU.

Teraz viete všetko; čo je to vitamín D, ako vzniká, prečo ho nemáte dostatok zo slnka a aký je dôležitý. Je čas nájsť riešenia, ako môžete uspokojiť svoje potreby vitamínu D čo najprirodzenejším spôsobom.

Ako vždy, pokiaľ ide o zdravie a pohodu, výživa je na prvom mieste. Poznáte potraviny, ktoré sa pýšia vysokou hodnotou slnečného vitamínu?

Ale pozor! Tieto potraviny síce obsahujú vitamín D, no stále to nestačí na uspokojenie všetkých vašich potrieb. Preto na trhu nájdete množstvo doplnkov stravy, ktoré vám umožnia získať slnečný vitamín aj v tmavých dňoch plných hmly.

Ak si nie ste istí, či potrebujete doplnok vitamínu D, pozrite si zoznam nižšie:

Kto potrebuje doplnky vitamínu D?

Podľa výskumu, ktorý ukazuje, že viac ako 60 % ľudí má nedostatok vitamínu D, ho potrebuje takmer každý.


Nasledujúce skupiny sú obzvlášť vystavené nedostatku a tým zvýšenej potrebe vitamínu D:


V zimných mesiacoch trpíme nedostatkom vitamínu všetci

Život na severnej pologuli znamená, že od októbra do apríla UVB lúče nestačia a nedopadajú v pravom uhle, aby zabezpečili syntézu vitamínu D v pokožke.

Osoby, ktoré nie sú dostatočne vystavené slnečnému žiareniu

Kvôli zamestnaniu a starostlivosti o domácnosť trávia Európania až 90 % svojho času v uzavretých priestoroch.


Seniori

Pokožka si po rokoch ťažšie syntetizuje vitamín D a navyše starší ľudia, ktorí žijú v domovoch dôchodcov alebo majú problémy so samostatným pohybom, sú častejšie v uzavretých priestoroch.


Ľudia s nadváhou

Tukové bunky uzamykajú vitamín D, takže každý s BMI vyšším ako 25 potrebuje dodávať  vitamín D.


Ženy po menopauze

s poklesom hormónu estrogénu sa zvyšuje riziko ochorenia kostí. Pridávanie vitamínu D je jedným z prvých opatrení, ktoré môžu zabrániť alebo spomaliť nástup osteoporózy a iných ochorení kostí.


Ľudia s črevnými problémami:

Črevné ochorenia ako Crohnova choroba, celiakia alebo cystická fibróza ovplyvňujú vstrebávanie vitamínu D v čreve.

Našli ste sa v niektorej zo spomínaných skupín?

Ako pri všetkom, ani pri vitamíne D nie je všetko zlato, čo sa bliští. Kvalita a forma vitamínu D hrá dôležitú úlohu v tom, ako efektívne bude fungovať.


Koniec koncov, cieľom je získať slnečný vitamín čo najprirodzenejším spôsobom.


Pri výbere venujte pozornosť nasledovným bodom:

  • zdroj (možno ho získať aj z rastlinných zdrojov a je teda vhodný pre vegánov),
  • tvar (D3, ktorý je telu prirodzený),
  • overený pôvod,
  • počet jednotiek a
  • pridanie vitamínu K2 (zlepšuje vstrebávanie, udržuje správnu rovnováhu a zlepšuje jeho funkciu).

Všetky vyššie uvedené podmienky spĺňa vitamín D, ktorý nájdete v našom online obchode. S 5000 IU na kapsulu. Je to jeden z najsilnejších vitamínov D, aký na našom trhu nájdete.

Na doplnenie D vitamínu odporúčame túto kombináciu
background
1 Recenzie
Vitamín D3 + K2 Forte
30 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 330 dní / 0,70€ na deň

Najsilnejší a najúčinnejší vitamín D vegánskeho pôvodu na trhu s obsahom 5000 IU.

Jeho pôsobenie sme obohatili o vitamín K2, ktorý zlepšuje jeho vstrebávanie a pôsobenie. Vitamín D3 a K2 sú nenahraditeľnými pri zabezpečovaní zdravia kostí, zubov, kardiovaskulárneho systému a zohrávajú tiež dôležitú úlohu aj pri posilňovaní imunitného systému.

Kapsuly vitamínu D3 + K2 sú vhodné pre vegánov, keďže sa vitamín D získava z lišajníkov.

€20,90
Prečítajte si viac
3 ŠTÁDIÁ MENOPAUZY A SYMPTÓMY, KTORÉ NECHCETE IGNOROVAŤ
Keď sa spomenie menopauza, väčšina ľudí si myslí, že menopauza je len obdobie, kedy strácate menštruáciu a pociťujete všet...
5 MÝTOV O DETOXIKÁCIÍ
Detoxikácia organizmu sľubuje viac energie, lepšiu psychickú a fyzickú pohodu a posilnenie imunitného systému. Detoxikácia...
8 POTRAVÍN, KTORÉ POMÁHAJÚ NASTAVIŤ ROVNOVÁHU ŽENSKÝCH HOMÓNOV
Hormóny sú látky, ktoré riadia vaše zdravie a pohodu. Pokiaľ sú v rovnováhe a hladko plnia svoje úlohy, zvyčajne sa s nimi...